Gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov objavio je u subotu uveče fotografije kolona vozila koja napuštaju Enerhodar u blizini elektrane 

Ivan Fedorov
Gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov objavio je u subotu uveče fotografije kolona vozila koja napuštaju Enerhodar u blizini elektrane

Velika panika zavladala je nakon što su proruske vlasti naredile evakuaciju grada u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, u južnom delu Ukrajine.

Rusk esnage su poručile ljudima da napuste 18 naselja u regionu Zaporožja, kao i grad Energodar u blizini elektrane, uoči očekivane ofanzive Kijeva.

Hiljade ljudi u automobilima formirali su velike kolone, pet sati je napuštalo mesta u regionu Zaporožja, rekao je Ivan Fedorov, proterani gradonačelnik Melitopolja.

Iz Ujedinjenih nacija upozoravaju da bi moglo doći do „teške nuklearne nesreće“.

Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), rekao je da situacija u elektrani u Zaporožju „postaje sve nepredvidljivija i potencijalno opasna“.

U saopštenju IAEA se navodi da „operativno osoblje ostaje na lokaciji“, ali da postoji „duboka zabrinutost zbog sve napetijih, stresnijih i izazovnijih uslova za zaposlene i njihove porodice“.

Dodaje se da su stručnjaci IAEA „primili informaciju da je počela najavljena evakuacija stanovnika iz obližnjeg grada Energodara, u kome živi većina zaposlenih u elektrani“.

„U proteklih nekoliko dana neprijatelj je pojačao granatiranje naselja u blizini linije fronta“, rekao je Jevgenij Balicki, regionalni šef kojeg je postavila Rusija.

„Zbog toga smo doneli odluku da evakuišemo pre svega decu i roditelje, starije osobe, invalide i pacijente iz bolnica“, napisao je on na društvenim mrežama.

IAEA je ranije izdala upozorenja o bezbednosti u elektrani, koju je Rusija zauzela u prvim danima invazije prošle godine, pošto je granatiranje izazvalo privremene nestanke struje.

U martu je IAEA upozorila je da elektrana radi na dizel generatorima kako bi održala vitalne sisteme za hlađenje, posle oštećenja dalekovoda.

Otkako je Rusija započela invaziju u februaru 2022. godine, broj zaposlenih u elektrani se smanjio, kažu iz IAEA,

Ruske snage zauzele su veći deo regiona Zaporožja, ali ne i regionalni glavni grad Zaporožje, koji se nalazi severoistočno od Energodara.

U nedelju je ukrajinska vojna komanda saopštila da se civili evakuišu u gradove Berdjansk i Primorsk, dalje unutar teritorije koju drže Rusija.

Ivan Fedorov, prognani gradonačelnik Melitopolja, napisao je na Telegramu da su prodavnice u evakuisanim oblastima ostale bez namirnica i lekova.

Dodao je da bolnice puštaju pacijente na ulicu zbog straha da bi snabdevanje strujom i vodom moglo biti obustavljeno ako Ukrajina napadne region.

Fedorov tvrdi da dve trećine konvoja za evakuaciju navodno čine civili.

BBC ne može da potvrdi ovu tvrdnju.

„Delimična evakuacija koju su najavili ide prebrzo i postoji mogućnost da se spremaju na provokacije i da se (iz tog razloga) usredsređuju na civile“, dodao je Fedorov.


Pogledajte video: Ukrajinska „vojska dronova“ na prvoj liniji fronta

Ukrajina pojačava domaću proizvodnju dronova za borbu na prvoj liniji fronta.
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.