четвртак, 20 јуна, 2024
vesti online

Rusi otvaraju televiziju za Balkan, direktor Emir Kusturica?

Rusija počinje svojevrsni rat za prevlast i uticaj na Balkanu, a prvi potez biće im otvaranje televizije koja će pokrivati ceo region.

Vladimir Putin

Vladimir Putin, Foto: Profimedia.rs

Reč je o investiciji vrednoj čak 11 miliona evra, a najozbiljniji za generalnog direktora televizije biće proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica.

Izvor upućen u detalje projekta, otkriva da će se program ruske televizije emitovati u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

– Zamišljeno je da televizija bude regionalnog karaktera i da bude pandan multiplatformi N1, koja je partner američkog CNN na ovim prostorima. Program će se zasnivati na informativnom i kulturno-obrazovnom sadržaju a planirano je i otvaranje velikog broja radnih mesta – kaže sagovornik.

Postavljanje Emira Kusturice na čelo ove televizije ne bi bilo veliko iznenađenje s obzirom na to da on ima dobre kontakte sa najvišim ruskim državnim funkcionerima i diplomatama.

Osim toga, veoma je upoznat i sa globalnim uticajem kojim ima „Raša tudej“, za koju takođe gaji velike simpatije.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović kaže da je čuo za priče o otvaranju ruske televizije i ocenjuje da će to uticati na odnos medijskih snaga u regionu.

– To možda na prvi pogled nekima deluje loše, ali je sigurno dobro za novinarstvo u Srbiji. Na prvom mestu, dovelo bi do veće,  konkurencuije i mogućnosti da stvari gledamo iz više uglova. S druge strane, kad je reč o tako jakim finansijskim mogućnostima, to za novinare znači siguran posao i redovnu platu – kaže Brajović.

Emir Kusturica nije odgovarao na pozive i poruke novinara. (Alo)