среда, 27 марта, 2024
vesti online

Republikanci i zvanično kontrolišu Kongres

Danas počelo zasedanje novog 114. saziva Kongresa u kojem Republikanska stranka, nakon osam godina, ima većinu i u Predstavničkom domu i Kongresu.

Novi članovi američkog KongresaNovi članovi američkog Kongresa

Danas je počelo zasedanje novog 114.saziva Kongresa, u kojem je Republikanska stranka preuzela kontrolu i nad Predstavničkim domom i Senatom, dok konzervativci poručuju da će ukinuti pojedine mere predsednika Baraka Obame.

Republikanci su, kao što je i bilo najavljeno, na početku zasedanja predstavili predlog zakona kojim bi bila odobrena izgradnja kontroveznog naftovoda “Kistoun”.

Pristalice tog projekta veruju da će naftovod dovesti do otvaranja radnih mesta i energetske nezavisnosti Sjedinjenih Država, dok protivnici poručuju da bi mogao da bude katastrofalan po životnu sredinu. Bela kuća je na potez republikanaca odgovorila pretnjom da će staviti veto na sporni zakonski predlog.

Dosadašnji predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner ponovo je izabran na tu funkciju, uprkos protivljenju konzervativnog bloka u Republikanskoj stranci. Za Bejnera je glasalo 216 od 408 zakonodavaca, dok je njegov protivkandidat, demokratska liderka u Kongresu Nensi Pelosi, dobila 164 glasova.

Nakon novembarskih izbora, republikanci imaju 246 od 435 mesta u Predstavničkom domu, što je najveća većina u poslednjih 70 godina, dok u Senatu imaju 54 od 100 mesta.  (Glas Amerike)