четвртак, 20 јуна, 2024
vesti online

REKORD Iz Srbije u Mađarsku juče prešlo 4.000 izbeglica

U Madjarsku je iz Srbije tokom protekla 24 sata ušlo više od 4.000 izbeglica, što je novi rekord, objavio je danas britanski Bi-Bi-Si.

Sirija Izbeglice

Sirija Izbeglice, Foto: Profimedia

Tih 4.000 izbeglica je po ulasku u Mađarsku usmereno na jednu poljanu, gde se nalaze veliki šatori, uključujući šatore koji pripadaju agenciji Ujedinjenih nacija za izbeglice, UNHCR-u, javio je dopisnik Bi-Bi-Sija iz Segedina Nik Torp.

On je naveo i da se u izbegličkom kampu u mestu Reske konačno završava postavljanje infrastrukture za prihvat i smeštaj izbeglica.

Na internetu se u petak pojavio snimak na kojem se vidi kako u tom kampu izbeglicama bacaju hranu, pa su mađarske vlasti bile izložene kritikama da te ljude tretiraju kao životinje.

Izgradnja četiri metra visoke ograde između Mađarske i Srbije, koju grade mađarski vojnici, biće uskoro završena, a 15. septembra će u Mađarskoj na snagu stupiti zakon prema kojem će ilegalni prelazak granice biti krivično delo.

Dopisnik Bi-Bi-Sija ističe da niko ne zna šta će se desiti u utorak, kad počne primena novih strožih mađarskih zakona o migraciji.
U Mađarsku je od početka godine dosad ušlo 175.000 izbeglica. (ALO)