среда, 24 априла, 2024
vesti online

Raspodela svetskog bogatstva

10 korporacija moćnijih od skoro SVIH DRŽAVA SVETA

„Walmart“ vredi otprilike kao Švedska, „Shell“ kao Meksiko, otkriva poslednji izveštaj svetske organizacije “Global Justice Now”, kao i da su u današnjem svetu 10 najvećih korporacija ekonomski snažnije od čak 180 država sveta (od ukupno 195).

Neke najveće korporacija imaju više para od većine zemalja sveta

Foto: MUP Srbije / Promo Neke najveće korporacija imaju više para od većine zemalja sveta

Od 100 najvećih svetskih ekonomskih subjekata, njih čak 69 su korporacije. Još gore je stanje kad se uzme u obzir 200 najvećih svetskih ekonomskih subjekata, jer tada korporacije čine čak 153, a države samo 47 njih.

Nik Dirden, direktor “Global Justice Now”, objasnio je kakav uticaj na svet ima ovakvo ekonomsko stanje:- Ogromno bogatstvo i moć tih korporacija sama je srž brojnih svetskih problema, od rastuće nejednakosti , pa sve do klimatskih promena. Današnja trka za što bržom zaradom udar je na prava miliona ljudi na planeti. Naše brojke svedoče da je problem iz godine u godinu sve gori – kaže Dirden.

Deset najvećih ekonomskih subjekata :

1.SAD

2.Kina

3.Nemačka

4.Japan

5.Francuska

6.Ujedinjeno Kraljevstvo

7.Italija

8.Brazil

9.Kanada

10.“Wallmart“

“Global Justice Now” je organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji, pa je tako objava izveštaja u ovom trenutku direktan pritisak na vladu u Londonu kako bi potpisala dokument UN u pripremi, na kom je odbila da sarađuje do sada, a kojim bi se multinacionalne kompanije pravno obavezale na poštovanje široke lepeze ljudskih prava širom sveta.

U svom istraživanju organizacija se koristila podacima CIA-e i “Fortune Global 500”, a kompletnu top listu najvećih svetskih ekonomskih subjekata, na kojoj se smenjuju države sa korporacijama.

Walmart

Foto: Wikipedia Walmart

Na spisku se vidi da najmoćnije nacionalne ekonomije – SAD, Kina, Nemačka, Japan, Francuska, Velika Britanija, Italija, Brazil i Kanada, zauzele prvih devet mesta, a onda se pojavljuju multinacionalne kompanije. I to sve češće, što lista ide dalje. Naša zemlja se nalazi na 273 mestu, a spisak svih korporacija i zemalja možete pogledati ovde.

Spisak najmoćnijih deset korporacija:

Wallmart (10.)

State Grid (14.)

China National Petroleum (15.)

Sinopec Group (16.)

Royal Dutch Shell (18.)

Exxon mobile (21.)

Volkswagen (22.)

Toyota Motor (23.)

Apple (25.)

British Petroleum (27.)

Tako se u top 20 nalazi čak pet multinacionalnih kompanija, pa bi se cinično moglo primetiti da bi u globalizovanom svetu, iz grupe G20 moglo izbaciti pet država i ubaciti pet korporacija.

Među onih 10 najvećih korporacija, čak četiri su naftni divovi, slede banke i veliki proizvođači automobila.