четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

Radulović: Vučić drži Srbiju u medijskom blatu

Ministar privrede u ostavci Saša Radulović izjavio je danas da kada je ušao u Vladu Srbije nije imao političke ambicije, i da je pre toga godinama pisao o reformama i bio kritičar prethodnih ministara finansija i privrede.

„Nisam ušao u Vladu s političkim ambicijama“: Saša Radulović

On je na blogu objavljenom na sajtu B92 napisao da je godinama ukazivao da su Srbiji potrebne dubinske reforme svih segmenata društva – ekonomske i poreske politike, javnih preduzeća, penzionog sistema, zdravstva, pravosuđa, obrazovanja, kulture, celog javnog sektora, državne uprave i institucija sistema.

 

 

„Jedino što me je interesovalo, i što me i dalje interesuje, jeste da se sprovedu reforme. Prilikom ulaska u vladu nisam imao nikakve političke ambicije. Predlagao sam da sve nepopularne stvari preuzmem na sebe, a da sve dobre stvari preuzmu drugi“, napisao je Radulović.

 

On je naglasio da u društvu postoji mnogo veća podrška građana reformama, nego što su političari spremni da reformišu, jer tako gube privilegije.

 

„Građani očigledno osećaju da ovako više ne može, a to je potvrdila i anketa koja je sprovedena sredinom decembra i koja pokazuje da gotovo 60 odsto ispitanih podržava izmene Zakona o radu, preko 70 odsto podržava ukidanje subvencija, preko 75 odsto podržava smanjenje nameta na rad“, naveo je Radulović.

 

On je istakao i da je tek nakon istraživanja javnog mnjenja sredinom decembra, politički počeo da razmišlja.

 

Podsetio je da je u Vladu Srbije kao ministar privrede ušao 2. septembra 2013. na predlog Aleksandra Vučića koga je upoznao godinu dana ranije prilikom gostovanja u Utisku nedelje, a nakon toga ga nije ni video ni čuo do telefonskog poziva koji je dobio početkom avgusta prošle godine.

 

„Imao sam dva sastanka sa Vučićem pre prihvatanja ponude da uđem u Vladu. Oba su trajala 20-tak minuta. Na prvom sastanku sam mu rekao da su ključne stvari koje moramo da uradimo: smanjenje nameta na rad, zakoni o stečaju, privatizaciji, radu i planiranju i izgradnji. Zbog ovih reformi sam ušao u vladu“, napisao je Radulović.

 

On je istakao da mu je očigledno da su reforme napuštene i da do njih neće ni doći, dodajući da osim reformi Ministarstva privrede i Ministarstva kulture, o kojima javnost malo zna, drugih reformi nije ni bilo.

 

„Reforme nisu u interesu stranaka koje su izgradile ovaj parazitski sistem koji izjeda društvo. Njegove temelje su postavile prethodne vlade. Ova je samo nastavila u istom stilu. Vučić je veliko razočaranje za mene. Posebno zbog medijskog blata u kome drži Srbiju“, naveo je ministar privrede u ostavci.

 

Radulović je dodao i da ponašanje nakon njegove ostavke takođe mnogo govori o mentalnom sklopu.

 

„Ne postoji politička volja da se razmontira ovaj parazitski sistem zbog koga svi građani žive loše. Umesto reda, rada, odgovornosti, mi se opet okrećemo čudu. Arapsko čudo, kinesko čudo, besplatne milijarde, tajni ugovori bez tendera, dilovi, ukratko besplatan ručak na tuđi račun. Ovo je ozbiljno vreme. Potrebni su nam ozbiljni ljudi. Potrebne su nam suštinske i istinske reforme. Dosta je bilo marketinga“, kazao je Radulović.

www.pregled.net SVE NA JEDNOM MESTU