Radnici Kolubare najavili blokadu Ibarske magistrale ako ne dobiju odgovor od Ministarstva o planovima za rudnik 1Foto M.Pudar/Danas

Radnici okupljeni oko Radnog tela – Jedinstvo Kolubare najavili su danas da će posle praznika na sat vremena blokirati Ibarsku magistralu kod jezera Očaga u Lazarevcu ukoliko ne dobiju odgovore od Ministarstva rudarstva i energetike i Vlade Srbije kakvi su planovi za Rudarski basen „Kolubara“.

Bagerista u tom preduzeću Goran Perišić izrazio je sumnju da nadležni žele da ugase površinske kopove uglja u Kolubari a EPS privatizuju, čime bi ugrozili radna mesta svih zaposlenih u rudarskom basenu.

Perišić je naglasio da je neophodno sprečiti privatizaciju koja bi bila ozbiljan udar za radnike i Lazarevac koji živi od Kolubare.

Radnik Kolubare Vladimir Vujanović izjavio je da je neophodno  napraviti jedan funckionalni sindikat  koja radi u interesu radnika, i dodao da se zaposlenima nudi da pređu u druge rudnike u Srbiji, ali da će se oni boriti da proizvodnja uglja u RB „Kolubara“ ne bude ugašena svesni značaja koji on ima za Lazarevac.

Milovan Ćojbašić iz Radnog tela – Jedinstvo Kolubara rekao je da je pretvaranjem Elektroprivrede Srbije u akcionarsko društvo jasno stavljeno do znanja kakve su dalje namere i da zaposleni neće dozvoliti rasparčavanje preduzeća, jer to znači gubljenje radnih mesta.

Sad nam iz Ministarstva poručuju da će nam uvesti profesionalni menadžment koji će spasiti naše preduzeće, a 2014. godine su pod istim izgovorom na ta mesta doveli ljude koji nisu stručni da upravljaju preduzećem i doveli nas do toga da svoja radna mesta moramo da čuvamo na ulici, kazao je Ćojbašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.