VIŠE desetina miliona dinara potražuju lokalna i republička preduzeća od Kruševljana, pokazuje istraživanje „Novosti“. Otuda se dugovanja građana za struju, odvoženje smeća, pogrebne usluge, vodovod, kanalizaciju, izmiruju na različite načine, od tužbi do sporazumnog izmirivanja obaveza na rate, uz otpise i slične povoljnosti.

Domaćinstva na području Kruševca duguju 543,1 milion dinara za utrošenu električnu energiju. Neizmirene račune ukupno ima 83.974 korisnika. Od ukupnog broja dužnika tužbe su podnete protiv 9.627 korisnika sa ukupnim dugom od 89 miliona dinara.

– JP „Elektroprivreda Srbije“ u koordinaciji sa Vladom Srbije, omogućavalo je kupcima električne energije reprogram dugovanja i plaćanja na rate u više navrata – navode za „Novosti“ u Sektoru za odnose sa javnošću JP EPS. – Ta mogućnost kupcima više nije na raspolaganju. Poslednji reprogram dugovanja za struju bio je u 2013. godini i trenutno je za područje Kruševca aktivno 26 ugovora sa kupcima koji plaćaju dugovanja na rate u ukupnom iznosu od 1.085.215 dinara.

Iako značajno manja, ni dugovanja prema JKP „Kruševac“ nisu zanemarljiva i trenutno iznose 85.190.186 dinara, od čega 59. 604. 544 dinara „otpada“ na odnošenje i deponovanje smeća, 18.711.514 dinara za održavanje grobnih mesta, a na dugovanje građana po tužbi, 6.874.128,00 dinara.

– Trenutno je utuženo 636 korisnika – kažu za „Novosti“ u JKP „Kruševac“. – Što se tiče mogućnosti izmirenja dugovanja na rate, postoji akcija reprograma starog duga na dva načina. Prvi, na rate i to tri, šest, devet ili 12 rata sa otpisom kamate u zavisnosti od visine samog dugovanja, a drugi način je sa otpisom dela duga koji se odnosi na dugovanja preko 10.000 dinara, uplatom 70 odsto duga JKP „Kruševac“, otpisuje kamatu i 30 odsto duga.

Dogovori u vezi sa regulisanjem dugovanja mogući su i u kruševačkom vodovodu, gde pružaju mogućnost sklapanja sporazuma na tri do 24 rate u zavisnosti od iznosa dugovanja. Na teritoriji grada, JKP „Vodovod“ ima oko 120.000 korisnika, a koliko tačno duguju, u ovom preduzeću nisu naveli. Od ukupnog dugovanja korisnika na fizička lica se odnosi 30 odsto dugovanja.

– U poslednjih 10 godina tuženo je oko 2.500 fizičkih lica, što je u proseku oko 250 korisnika godišnje – odgovorno je „Novostima“ iz JKP „Vodovod“. – U ranijim godinama tužbe su išle preko Osnovnog suda, a u poslednje dve, predlozi za izvršenja podnose se javnim izvršiteljima. JKP „Vodovod“ pre utuženja opominje korisnike, koji ne izmiruju svoja dugovanja redovno, više puta i poziva ih da sklope sporazume o otplati duga na rate, kako ne bi došlo do utuženja i prinudnog izvršenja. (Novosti)