недеља, 16 јуна, 2024
vesti online

PUTINOV PLAN Oteti Srbiju od EU

Rusija je odlučna da iskoristi migrantsku krizu koja razjeda EU da bi povećala uticaj u Srbiji do opasne tačke u kojoj za Srbiju ne bi bilo povratka na evropski put.

Proevropske snage u Srbiji se žale na pristup EU koji u srpskoj javnosti stvara percepciju stalnog uslovljavanja

To su saznanja do kojih je „Blic“ došao od nekoliko dobro obaveštenih diplomatskih izvora u Moskvi, Briselu i Beogradu. U tom svetlu izvor “Blica” iz Moskve ocenjuje jučerašnju neočekivanu izjavu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva da Evropska komisija traži od Srbije da odustane od sporazuma o zoni slobodne trgovine.

– Ruska diplomatija je, da tako kažem, nanjušila krv. Ako (nemačka kancelarka) Angela Merkel kaže da je “EU u krhkom stanju”, a (visoka predstavnica EU za spoljnu politiku) Federika Mogerini da EU preti raspad ako ne odgovori na izbegličku krizu, zar očekujete od Moskve da sedi skrštenih ruku? EU se više ne ponaša kao velesila i njeni lideri odišu nesigurnošću – kaže sagovornik “Blica”.
Evropo, ne guraj nas u ruke rusiji
Izvor “Blica” iz Vlade Srbije kaže da proevropskim snagama u Srbiji situaciju otežava pristup EU koji u srpskoj javnosti stvara percepciju stalnog uslovljavanja, kao i pojedini “nefer potezi EU”, kao što je mlaka reakcija na odluku Prištine da suspenduje Briselski sporazum. O tome je, inače, juče govorio i premijer Vučić.

 

Ljajić: Raskidanje sporazuma nemoguće
Ministar za trgovinu Rasim Ljajić tvrdi za “Blic” da Srbija ne mora raskinuti sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom.
– To je nemoguće. Svi sporazumi o slobodnoj trgovini, a Srbija ih ima sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom i Turskom, važe do trenutka dok Srbija ne uđe u EU – poručio je Ljajić.

– To vam je kao kad nastavnica simpatiše jedno dete u školi, a drugo baš i ne. I to koje simpatišu ižvrlja svašta po tabli, a onda nastavnica kazni obojicu ili ceo razred. Svi znaju da Srbija ispunjava sve svoje obaveze, samo jedan deo Briselskog sporazuma nije krenuo da se ispunjava, a to je zajednica srpskih opština – rekao je Vučić.
Analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je juče da takav odnos EU otvara prostor da se u Srbiji konstituiše stav da treba zauzeti oštriji pristup prema kosovskom pitanju, što onda i samu Vladu Srbije, koja je u osnovi evropski orijentisana, stavlja u političku medijsku nevolju. (Blic)