петак, 29 марта, 2024
vesti online

PROTEST OPOZICIJE

PROTESTI U BEOGRADU

VESTI

Protest

  • Završen protest protiv “autokratskog režima Vučića”

VESTI

Snježana Milivojević

  • Milivojević: Obavljen transfer vlasti s Vučića na Vučića

VESTI

transprent

  • Napadnuti novinari VICE i Insajdera, policija nije reagovala

VESTI

boško obradović

  • Opozicija nezadovoljna prenosom i zabranom

VESTI

Violeta Petrović, Jura

  • Bolesna radnica Jure ponovo ostaje bez posla

VESTI

Tuča

  • Tuča Vučićevih pristalica i protivnika na Terazijama

VESTI

  • Kad konkurencija isključi vodu i struju

SVET

zagađenje.jpg

  • Očekuje se povlačenje SAD iz klimatskog sporazuma

LEPO JE VIDETI OPOZICIJU NA OKUPU

NA TRGU REPUBLIKE ODRŽAN SKUP U ZNAK NEZADOVOLJSTVA INAUGURACIJOM ALEKSANDRA VUČIĆA

Janković: Narodno jedinstvo jedini izlaz iz diktature

Nekoliko hiljada građana, na poziv Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića, kome su se kasnije pridružile pojedine opozicione stranke i sindikati, okupilo se na Trgu republike kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog preuzimanja dužnosti predsednika Srbije,od strane bivšeg premijera Aleksandra Vučića.

Piše: M. D. Miljković

Beograd 31. maj 2017. 20:00

Janković: Narodno jedinstvo jedini izlaz iz diktature

Foto: M.Miljković

Okupljeni su nosili transparente “Car je go”, “Aleka za maršala” i “Inauguracija ološa i veleizdajnika”. Par minuta posle 18 časova, na Trg je u pratnji supruge stigao Saša Janković, koji je tom prilikom poručio da skup predstavlja jedinstvo svih opozicionih stranaka, pokreta, inicijativa i sindikata – uopšte svih slobodnih građana.

– U Srbiji danas postoje samo dva pravca: jedan je pravac u diktaturu koji vodi Aleksandar Vučić i SNS, i drugi kojim naša zemlja mora da krene a to je pravac slobode – istakao je Janković i izrazio želju za izgradnjom narodnog jedinstva jer je to, kako je kazao, jedini izlaz iz diktature.

Nakon njegovog dolaska, na plato ispred spomenika Knezu Mihailu počeli su da pristižu i ostali opozicioni lideri, poput predsednika SDS Borisa Tadića, Vuka Jeremića, lidera Dveri Boška Obradovića, prvog čoveka pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića kao i predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića. Od boraca za prava radnika skupu je prisustvovao predsednik Policijskog sindikata Srbije Novica Antić.

Oni su neko vreme međusobno razgovarali i fotografisali se, da bi kasnije svako od njih odvojio vreme da razmeni koju reč sa okupljenim građanima.

Četrdesetak minuta nakon okupljanja, građani su, sa članovima tima Protiv diktature na čelu, koji su nosili transparent, krenuli ka Terazijama. Demonstranti su skandirali “nije naš predsednik” i “Vučiću lopove” uz podršku dobošara, pa je zbog toga ali i nekoliko hiljada šetača, sve podsećalo na prvih nekoliko dana nedavnih studentskih protesta.

Stigavši pred zdanje Narodne skupštine, građani su uz glasno negodovanje uzvikivali “poštujte Ustav”, kao i “nedamo ti Srbiju”, dok je put od parlamenta do zgrade RTS-a protekao uz skandiranje “hoćemo uživo” i “javna kuća Srbije”.

Stigavši pred zgradu javnog servisa, prilikom kratkog zadržavanja, nezadovoljni građani su medijskim delatnicima državne televizije poručili da su “izdali Srbiju”, a šetnja je nastavljena Svetogorskom ulicom. Kao toliko puta pre, šetači su pozvali ljude koji su ih posmatrali sa prozora i balkona da “izađu napolje” jer je “Srbija ustala”.

Okupljanje i šetnja završeni su tamo gde su i započeli, sa kog mesta je još jednom poručeno da odustajanje nije opcija.

– See more at: http://www.danas.rs/politika.56.html?news_id=347279&title=Jankovi%c4%87%3a+Narodno+jedinstvo+jedini+izlaz+iz+diktature#sthash.L0J1N3lg.dpuf

PROTESTI U BEOGRADU

Objavljeno: 31.05.2017. 19:00h
Foto: Protest opozicije; Izvor: Kurir
Na protestu koji u Beogradu organizuje “Pokret slobodnih građana” i njegov lider Saša Janković, uz podršku koš nekoliko opozicionih udruženja i stranaka, okupilo se nekoliko hiljada ljudi.ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET – 1,33 EUR ili 160 RSDPovod za protest je današnja inauguracija Aleksandra Vučića na mesto predsednika Republike Srbije.

Na Trgu Republike su se okupile pristalice pozicije. Među okupljenima su lideri opozicije Saša Janković, Vuk Jeremić, Saša Radulović, Sanda Rašković Ivić i drugi.

Vuk Jeremić izjavio je za Kurir TV da je ovo zajednički protest opozicije protiv nepravde, ali i “izdaje koja je danas krunisana u Skupštini Srbije”.

“Imajući u vidu ono što danas vidimo u Srbiji, nemamo prava da budemo razjedinjeni”, rekao je Jeremić.

Učesnici protesta su krenuli u šetnju. Na čelu kolone koja je krenula  građani nose transparent “Ujedinjeni protiv diktature”.

Kolona je stigla na Terazije. Učenici skandariju “Vučiću, lopove!” i “Nije moj predsednik!”.

Prethodno je “Pokret slobodnih građana” pozvao građane da se okupe 31. maja na Trgu Republike u Beogradu i kažu ne uvođenju diktature i otimanju države

Predsednik tog pokreta Saša Janković je rekao da će se, kada Aleksandar Vučić bude položio zakletvu za predsednika Srbije, desiti “poslednji čin uvođenja diktature i otimanja države Srbije”.

“Pozivam sve građane i građanke, sve organizacije, sve sindikate i sve političke stranke, sve kojima su sloboda i demokratija iznad svega da izađemo u naše gradove, a u Beogradu na Trg Republike u 18 sati i kažemo ne”, rekao je on.

Protest opozicije; Izvor: Kurir

Foto: Protest opozicije; Izvor: Kurir

Janković je naveo i da je “to naša obaveza prema nama, naša obaveza prema prošlosti naša obaveza prema budućnosti”.

“Vreme je da kažemo i moramo da kažemo ne, da ostane zabeleženo da su neki ljudi bili protiv uvođenja diktature kroz lažno krunisanje lažnog cara”, rekao je on.

Prema Jankovićevim rečima, Vučić oblači jednu novu odoru na sebe, zaklinje se Ustavu i Miroslavljevom jevanđelu u zemlji u kojoj taj ustav “svakonoćno krši i u kojem piše da je crkva odvojena od države”.

“Pravi dakle lažno krunisanje sebe kao lažnog cara, gazi sve ono što u Srbiji garantuje slobodu i ravnopravnost, i dostojanstvo svima nama”, rekao je Janković.

On je napomeno i da “mi ne želimo da se otimamo s njim oko države, ali naša obaveza je da izđemo” i da kažemo “da Srbija i zvanično ne sme da postane i da nije za nas zemlja diktature”.

Prema njegovim rečima, to je obaveza svih građana bez obzira na politička opredeljenja i bez obzira na vrednosne i druge sudove i bez obzira na materijalno stanje

Janković je naveo i da će građani i građanke Srbije to sasvim sigurno i raditi i to bez ikakvih incidenata i nasilja.

Policija na Terazijama zaustavlja učesnike protesta Protiv diktature koji su se uputili ka Narodnoj skupštini ispred koje su se okupile pristalice Aleksandra Vučića kako bi proslavili njegovu inauguraciju; Autor: Fonet

Foto: Policija na Terazijama zaustavlja učesnike protesta Protiv diktature koji su se uputili ka Narodnoj skupštini ispred koje su se okupile pristalice Aleksandra Vučića kako bi proslavili njegovu inauguraciju; Autor: Fonet

Jankovića je takođe optužio režim da namerava da izazove incidente na protestu koji opozicione stranke i udruženja građana organizuju kako bi mogao da optuži opoziciju za rušenje stabilnosti i mira, “što je već pokušavao i pomagao drugima u okruženju da čine”.

“Ne treba dozvoliti Aleksandru Vučiću da na isto mesto i u isto vreme stavi ljude koje je prethodno duboko zavadio, i onda ‘štiti’ vlast od incidenata koje će sam pokrenuti”, piše u saopštenju Pokreta slobodnih građana.

Pokret je najavio da će u protestu na beogradskom Trgu Republike učestvovati i predstavnici Demokratske stranke, Pokreta Dosta je bilo i Dveri, Socijaldemokratske stranke, organizacije Vuka Jeremića, Pokreta za zdravu Srbiju Milana Stamatovića, Pokreta za spas Srbije-Nova Srbija, Hrvatskog građanskog saveza, Šumadijske regije, Mađarskog pokreta, Novog Pokreta iz Novog Pazara, udruženja Protiv diktature.

“Razlikujemo se po politikama i mnogim drugim stvarima, ali naspram diktature među nama nema razlike u obavezi i spremnosti da joj se usprotivimo. U Srbiji danas postoje samo dva pravca: u diktaturu i u slobodu”, kazao je predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković.

(Agencije)

Kliknite za sledeću vest

NAPED NA NOVINARKU LIDIJU VALTER

POVODOM NAPADA NA NOVINARKU LIDIJU VALTNER

Redakcija Danasa: Otkriti napadače na našu novinarku

Redakcija dnevnog lista Danas poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije da u što kraćem roku otkrije identitet osoba koje su napale našu novinarku Lidiju Valtner na skupu u organizaciji SNS ispred Doma Narodne skupštine Srbije uoči polaganja zakletve Aleksandra Vučića.

Piše: Redakcija Danasa

Beograd 31. maj 2017. 15:09

Redakcija Danasa: Otkriti napadače na našu novinarku

Nepoznate osobe u crnim majicama najpre su pretile našoj novinarki da će joj oduzeti mobilni telefon, a zatim su je na veoma grub način bukvalno izneli sa platoa ispred skupštine do Pionirskog parka. Važno je istaći da je ovom incidentu prisustvovala i osoba u civilu koja se prethodno legitimisala kao pripadnik MUP-a.

Redakcija poseduje snimke osoba koje su u ovom incidentu učestvovale i spremni smo da ih odmah ustupimo nadležnim organima. Ukoliko MUP Srbije u što kraćem roku ne procesuira nasilnike, redakcija dnevnog lista Danas podneće krivičnu prijavu protiv organizatora skupa podrške Aleksandru Vučiću.

Novinarka Danasa Lidija Valtner brutalno je napadnuta od strane pripadnika policije u civilu i SNS aktivista. Napad su osudila novinarska udruženja, političke partije i nevladine organizacije.