понедељак, 22 априла, 2024
IstaknutoVestiZdravlje

Prostata

Prostata

Prostata
Preventiva lekovitim biljem po ogledima Javorke i Petra www.javorkaipetar.com
„Glas“ nauke/Rak prostate i ishrana
LAN I MAHUNARKE PRVI SAVEZNICI

Dijagnoza raka prostate je nesumnjivo zastrašujući trenutak u životu svakog pacijenta ali je i momenat kada je najlakše doneti čvrste odluke o promeni ishrane. Poznato je da je rak prostate u čvrstoj vezi sa načinom ishrane i da njegovo ispoljavanje u mnogo manjoj meri zavisi od genetike nego od izbora načina života. Ovo je jedan od najčešćih maligniteta u svetu, a njegova pojava i mortalitet u internacionalnim studijama povezuju se sa konzumacijom mlečnih proizvoda.

U Aziji je rak prostate zastupljen čak 10 puta manje nego na zapadu pa se postavlja pitanje – zašto je tolika razlika? Da li su ljudi u Aziji genetski manje podložni da ga dobiju? Nisu, jer muškarci bilo koje nacionalnosti imaju manji rizik, ako žive u azijskim zemljama, posebno u Japanu. Preseljenjem u Ameriku i Evropu Japanci se uklapaju u američku i evropsku statistiku oboljevanja. Ove statistike se konstantno menjaju jer se i ishrana menja, ali je primetno da se na područjima gde se jede više voća i povrća, a manje mlečnih proizvoda i mesa rak prostate ređe sreće.

Mleko faktor rizika

Uz celovitu biljnu ishranu (mahunarke, voće, povrće, integralne žitarice, orašasti plodovi i semenke), prevencija je izuzetno uspešna. Od 2001. godine znamo i da se ovom ishranom može lečiti čak i uznapredovali, metastaziran rak prostate sa velikim uspehom.

Dr Din Orniš je u svojoj studiji ustanovio da su manjak vlakana, višak zasićenih masti, jaja i meso (posebno piletina) u ishrani najznačajniji faktori u progresiji tumora, te je ispitanike stavio na režim biljne ishrane sa puno povrća, voća, semenki i orašastih plodova. Ispitanicima je PSA marker drastično opadao tokom četiri meseca celovite biljne ishrane. U velikom procentu, rak prostate se u potpunosti povukao. Mogla se videti direktna veza između količina vlakana u ishrani i nivoa PSA markera: više vlakana – bolji rezultat!

Čuvari prostate

Neke namirnice posebno pomažu kod raka prostate:

*Laneno seme – zbog bogatog sadržaja antikancerogenih biljnih lignana: u lanu ih ima i do 800 puta više nego bilo gde drugde u biljnom svetu. Ovo su zaista moćne semenke čije se blagotvorno dejstvo uvek iznova otkriva!

*Kuvani paradajz ili sok od paradajza treba uvrstiti u ishranu. Istraživači sa Harvarda su najpre mislili da je likopen, aktivni sastojak iz paradajza odgovoran za umanjenje oštećenja DNK kod ispitanika, ali je kasnije potvrđeno da on kao suplement ne deluje. Upravo je kuvani sok od paradajza, sa svim svojim komponentama u sinergetskom dejstvu bio ključ.

*Zeleni čaj je odličan dodatak ishrani i treba ga piti redovno ako već bolujete od raka prostate, ali i preventivno. Ekstrakt čaja u pilulama takođe ne deluje na ovaj tip raka.

*Mahunarke su u jakoj korelaciji sa niskom stopom raka prostate u zemljama gde se tradicionalno obilato jedu. To su soja, sve vrste pasulja, sočiva, grašak. Kao i kod svakog tipa raka, takođe je važno ne zanemarivati ni ostale zdrave navike – redovan san, redovnu fizičku aktivnost i smanjenje stresa u svakodnevnom životu.

Ivana Slavkovski Bilić

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju