уторак, 16 априла, 2024
vesti online

Privredni rast u SAD usporio na 2,5 % u četvrtom kvartalu

Američki privredni rast usporio je u četvrtom kvartalu više nego što se prvobitno mislilo, pošto je najjsnažniji tempo rasta privatne potrošnje u tri godine podstakao uvoz i ispraznio zalihe.

Bruto domaći proizvod SAD-a je porastao za 2,5 odsto na godišnjem nivou u poslednja tri meseca 2017. godine, a ne za 2,6 posto kako je ranije objavljeno, saopštilo je Ministarstvo za trgovinu, prenosi agencija Rojters.

To je usporavanje u odnosu na snažnu stopu rasta od 3,2 procenta u trećem kvartalu.

Revidiranje pokazatelja rast BDP-a naniže je u velikoj meri posledica nižeg iznosa zaliha nego što je prethodno procenjeno.

Rojters dodaje da je američka privreda, kako se čini, na početku ove godine dodatno izgubila zamajac, s obzirom na to da nedavni podaci pokazuju pad prodaje na malo i prodaje stambenih objekata, kao i smanjenje industrijske proizvodnje i narudžbina za trajnu robu u januaru. Pored toga, deficit u robnoj razmeni sa svetom se povećao prošlog meseca pošto je izvoz splasnuo.

Prema procenama analitičara, rast američkog BDP-a će u prvom kvartalu ove godine iznositi 1,8 posto.

Ekonomisti smatraju da će ciljani rast BDP-a od 3,0 procenta, koji je postavila Trampova administracija za 2018. godinu, biti ostvaren, što će verovatno izvršiti pritisak na Federalne rezerve da pristupe nešto agresivnijem povećanju kamata nego što se sada procenjuje, navodi britanska agencija.

Fed je predvideo tri povećanja kamata u ovoj godini, a finansijska tržišta očekuju da će prvo biti u martu.

Pokazatelj rasta privatne potrošnje, koja čini više od dve trećine američke privredne aktivnosti, ostao je nepromenjen na nivou od 3,8 procenata za četvrto tromesečje. To je najbrži tempo rasta od četvrtog kvartala 2014. godine.

Američke kompanije međutim nisu uspele da proizvedu dovoljno robe kako bi podmirile ekspozivan rast privatne potrošnje, što je rezultiralo skokom uvoza koji je „nagrizao“ stopu rasta BDP-a. (BLIC)