четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

PREKIPELO IM: Mađari poslali dronove na ilegalne imigrante

HORGOŠ- Združene snage vojske i policije opremljene su oklopnim vozilima sa termovizijskim kamerama, uređajima za dnevno i noćno osmatranje, a imaju i četiri helikoptera

Mađarska vojsak (Foto: Printskrin)

Za sedam dana, koliko vojnici i policajci patroliraju duž državnih granica Srbije prema Bugarskoj i Makedoniji, više od 500 migranata odustalo je od ilegalnog prelaska na našu teritoriju.

Iako je prerano govoriti o efektima vladinih mera za suzbijanje ilegalnih ulazaka migranata u Srbiju ali i krijumčarenja ljudi, utisak nadležnih, kao i svih koji pomažu izbeglima je da je broj migranata u našoj zemlji poslednjih dana smanjen.

Podsećamo, dve glavne rute kojima se kreću ilegalni migranti – preko Grčke i Makedonije, odnosno Turske i Bugarske prema Mađarskoj, a zatim zapadu i severu Evrope, prolaze kroz našu zemlju.

Zajednički timovi vojske i policije, koji su formirani 22. jula odlukom Vlade Srbije uz saglasnost predsednika Tomislava Nikolića, danonoćno obezbeđuju državnu granicu, kaže za „Politiku” portparol Ministarstva odbrane, kapetan korvete Jovan Krivokapić.

Iako nadležni ne žele da govore o tačnom broju vojnika i policajaca koji trenutno obezbeđuju državnu granicu, smatraju da imaju potreban broj ljudi da odgovore na zadatke koji su im postavljeni.

– Svi pripadnici vojske i policije su u potpunosti spremni da odgovore na sve izazove u vezi sa migrantskom krizom. U ovom trenutku najviše pripadnika združenih snaga, a takođe i pripadnika granične policije, angažovano je na obezbeđenju državne granice u dužini od 457 kilometara prema Bugarskoj i Makedoniji – navodi Krivokapić.

Pripadnici policije, Žandarmerije i vojske, prema proceni Komande zajedničkih snaga, šalju se u izviđanje i prikupljaju podatke da bi se stvorila jasna slika o situaciji na terenu.

– Združene snage opremljene su borbenim oklopnim vozilima sa termovizijskim kamerama, optoelektronskim sredstvima za dnevno i noćno osmatranje, a na raspolaganju su i četiri helikoptera za vazdušno patroliranje i izviđanje granice. Takođe, opremljeni smo i kvadriciklima (četvorotočkašima) za patroliranje po teško pristupačnim područjima.

Ukoliko komanda zajedničkih snaga proceni da je potrebno, možemo da upotrebimo i dronove i bespilotne letelice za efikasno praćenje kretanja i otkrivanje pokušaja ilegalnih upada na teritoriju Srbije – navodi portparol Ministarstva odbrane.

Izvor: Politika, (Pravda)