четвртак, 20 јуна, 2024
vesti online

PRAZAN BEOGRAD 30.000 migranata hrli ka granici sa Mađarskom

Žurimo, žurimo, ništa nam ne treba, govorili su migranti kod Autobuske stanice građanima koji su im juče, kao i svakog dana, donosili pomoć.

Prazno: Izbeglice požurile ka severu dok Mađarska ne zatvori granice

Zbog najava mađarskih vlasti da će u noći između ponedeljka i utorka zatvoriti granicu sa Srbijom, park kod stanice je gotovo potpuno opusteo. Iako je tokom proteklih nedelja na tom mestu svakodnevno boravilo i do 1.000 ljudi, ostalo ih je tek stotinak. Uredno spakovanih stvari, oni su sedeli i čekali da krenu dalje.
Zila (20), koja je s porodicom izbegla iz Avganistana, uplašeno nam je rekla:
– Moramo što pre da dođemo do granice s Mađarskom. Čuli smo da će je zatvoriti, a ako nas to zadesi… Šatori i konopci na kojima su migranti sušili veš juče su bili sklonjeni i spakovani za put. Pored torbi, na zemlji je bilo tek poneko ćebe na kojem su se igrala deca.

– Da li vi znate kada će mađarska granica biti zatvorena? – pitali su nas u prolazu.
Mađarski portal Index.hu objavio je juče da Srbija u samo jednom danu pokušava da „progura“ čak 30.000 migranata na teritoriju svog severnog suseda pre nego što se granice zatvore. Mađarski zvaničnici su izjavili da je Srbija iz tog razloga „ubrzala snabdevanje migranata autobusima“. Iste optužbe juče su stizale iz Austrije na račun Mađara.
Mađarska državna televizija M1 prenela je da se navodno radi o cifri od 20.000 ljudi.(Blic)