четвртак, 18 априла, 2024
Vesti

Plagijata ima,ima i ostavke

Austrijska ministrica dala ostavku nakon optužbe da je plagirala magistarski rad

Hina prije 17 sati 260

Foto: EPA

AUSTRIJSKA ministrica rada, obitelji i mladih objavila je u subotu navečer da daje ostavku godinu dana nakon preuzimanja dužnosti, pošto su se pojavile optužbe da je plagirala nekoliko sveučilišnih radova.

Christine Aschbacher, iz konzervativne stranke OVP, iz koje je i kancelar Sebastian Kurz, rekla je u priopćenju da se povlači s dužnosti kako bi „zaštitila obitelj“, osudivši „neprijateljstvo, političko agitiranje i napade“ koji su bili upereni protiv nje s „nepodnošljivom silinom“.

Ministrica kojoj je 37 godina optužena je za „plagiranje, netočne navode i nepoznavanje njemačkog jezika“ u svom magistarskom radu iz 2006., piše na blogu stručnjaka specijaliziranog za otkrivanje lažnih sveučilišnih diploma Stefana Webera.

Diplomirala je s ocjenom vrlo dobar na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Bečkom Novom Mjestu, blizu Beča. Tekst se nastavlja ispod oglasa

Christine Aschbacher je pod paljbom kritika oporbe „odbila“ optužbe nazivajući ih „insinuacijama“.

Kancelar Kurz, koji upravlja zemljom u koaliciji sa Zelenima, rekao je da „poštuje“ ministričinu odluku. Afera se događa u trenutku kada vladu optužuju za kaotično upravljanje drugim valom pandemije covida-19.

Ime njezina nasljednika znat će se u ponedjeljak, objavio je na Twitteru. Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?