петак, 29 марта, 2024
vesti online

Petar Jovanović o sterilitetu

Petar Jovanović

U Srbiji ima više od 400 000 neplodnih bračnih parova! Ovaj nedavno objavljen podatak   Društva za fertilitet i sterilitet, podjednako je zabrinjavajući kako za mlade, tako i  za opstanak nacije. Šta je dovelo do ove pojave i na koji način, pre svega zdrav i prirodan, može da se reši?

Odgovore na  ova pitanja pokušali smo da dobijemo u razgovoru sa Petrom Jovanovićem, fitoterapeutom iz Beograda, tel: 069 549 73 40,0641196764 čije interesovanje za ovu problematiku datira od 1986. godine.
– Alarmantno rastući broj parova sa umanjenom plodnošću je po mojim saznanjima, pre svega posledica odlaganja braka i trudnoće. Nesigurnost i  nezaposlenost utiču na  to da se momci i devojke sve kasnije odlučuju da udju u zajednicu.  Mladi sve češće oboljevaju  i od polno prenosivih koktela bolesti (sida, sifilis, gonoreja, genitalni herpes i bradavice, hepatitis B i C), kao i infekcije koje izazivaju bakterija hlamidija trahomatis i genitalne mikroplazme.
Neophodno je da se za početak promeni način života mladih. Momci bi, umesto alkohola, trebalo da piju sokove od svežeg voća i povrća bogate enzimima koji obezbedjuju optimalan nivo šećera u pankreasu – što je preduslov da prostata proizvodi zdrave spermatozoide. Veoma je bitan i zdrava svakodnevna ishrana!
-Nama omiljei pasulj jedite bez hleba i mesa, a sa svežom salatom – naglašava Jovanović. – Dok se jelo hladi dodajte nekoliko kašika isitnjene nane, što će s jedne strane da spreči stvaranje gasova, a s druge da podmladi ćelije i podstakne njihovu sintezu, ojača srce i krvotok, osnaži bubrege i bešiku i pojača seksualni refleks.
Umesto namirnica od belog brašna, keksa i kolača na trpezi bi trebalo da se češće nadju kukuruzni hleb, kaša, kokice….(dobro ocedite kuvani  kukuruz, malo ga propržite na maslinovom ulju, dodajte sitno seckane zelene masline, suve šljive i  pospite izrendanim tvrdim kačkavaljem, a može i slani ovčji sir)

.