четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

Otvoren Pupunov most na Dunavu koji spaja Zemun i Borču

Beograd – Pupinov most na Dunavu, koji spaja Zemun i Borču, danas je otvoren za saobraćaj, u prisustvu više hiljada građana.

Svečane vrpce na mostu presekli su premijeri Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Li Kećijang i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Most je dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metar, ima šest kolovoznih i dve pešačke staze. Deo je magistralnog puta koji će povezati Koridor 10 sa Zrenjaninskim putem i izmestiti teretni saobraćaj iz centra Beograda.

Otvaranjem te saobraćanice putovanje od Borče do Zemuna, umesto sat i po gradskim prevozom ili 45 minuta automobilom, trajaće desetak minuta.

Most koji spaja Zemun i Borču nazvan je po Mihajlu Pupinu srpskom naučniku, pronalazaču i profesoru Univerziteta Kolumbija, rođenom u Idvoru u Banatu.

To je drugi beogradski most na Dunavu, a prvi, Pančevčki most, izgrađen je pre 79 godina.

Izgradnja mosta i pristupnih saobraćajnica košta 260 miliona dolara, od čega je 85 odsto kredit kineske Eksim banke, a preostalih 15 odsto obezbeđuje država Srbija i Grad Beograd.

Pristupne saobraćajnice će biti dugačke 21,6 kilometara, do danas je završeno 10 kilometra, sa obe strane mosta. Plan je saobraćajnica od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog puta bude završena u septembru 2015. godine.

Glavni izvođač radova je kineska kompanija Čajna roud and bridžz korporejšen (Ćina Road and Bridge Corporation – CRBC), dok su podizvođači domaće kompanije.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine, a rok za završetak je bio tri godine.

Predugovor o izgradnji mosta potpisan je oktobra 2009. godine na osnovu Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između vlada Srbije i Kine, potpisanog avgusta 2009. u Pekingu, prilikom posete tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića. Kini.

Ugovor o izgradnji mosta potpisali su aprila 2010 tadašnja ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i potpredsednikom CRBC-a Lu Šan, a kamen temeljac je postavljen jula 2010.

(Danas)