петак, 29 марта, 2024
vesti online

OTKRIVAMO Kako se grupa policajaca i carinika prodala za PATIKE I CIGARETE

Carinik Oliver Mitić (44) i policajac Đorđe Janićijević (30) osumnjičeni su da su vođe kriminalne grupe koja je na prelazu Gradina uzimala mito.

U zamenu za mito puštali građane da prođu bez provere

U zamenu za mito puštali građane da prođu bez provere

Mitić je bio šef jedne carinske smene, a Janićijević, šef policijske smene na graničnom prelazu Gradina ka Bugarskoj. Niko od privedenih: šest policijskih službenika Stanice granične policije Gradina, 12 carinskih službenika carinarnice Dimitrovgrad, kao i još 13 uhapšenih osoba nema raniji kriminalni dosije. Državni službenici policajci i carinici se terete da su mito uzimali na više načina. Najčešće su uzimali novac na ruke, ali su dobijali i raznu robu – cigarete, muška odela, patike…

Poseban vid mita bio je da su dobijali kartice sa novčanim iznosima preduzeća „Kinder“. Oni koji su hteli da prođu nelegalno carinu, davali su carinicima i policajcima „kinder“ kartice, nabavljane u istoimenoj radnji, na kojoj je bio određeni novčani iznos u zavisnosti za šta je davan mito.

18.000 evra u kešu nađeno kod jednog pripadnika grupe

Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je vodilo istragu tereti osumnjičene da su na graničnom prelazu Gradina od juna 2016. do hapšenja propuštali autobuse, kombi vozila i putnička motorna vozila bez kontrole. Najčešće su tako omogućavali da se trgovačka roba unese u Srbiju, a da se potpuno ili delimično ne plaćaju carinske dažbine. Ova grupa je osumnjičena i da je uzimajući mito dozvolila da državnu granicu prođe roba čiji je promet zabranjen ili ograničen u Srbiji.

Terete se da su zahtevali i primali od putnika, koji učestalo prelaze granični prelaz i prenose veće količine robe, novac i druge vrednosti, uz pomaganje zaposlenih u prodavnicama „Kinder“ i „Reina“, koji svoju poslovnu delatnost obavljaju na graničnom prelazu Gradina. U zamenu za mito, carinici su, kako smo juče pisali, puštali da prođu bez provere.(BLIC)