петак, 29 марта, 2024
vesti online

Osudilo me mišljenje političara, a ne dokazi

Dva dana pred hapšenje sam bio u Moskvi i dobio poruke da ne treba da se vraćam, ali sam se ipak vratio

Osuditi vodećeg privrednika bez ijednog dokaza za poresku utaju, nije dobro za budućnost Srbije, ni za budućnost našeg pravosuđa.

2

Piše: D. D.

Beograd 29. maj 2017. 19:44

Osudilo me mišljenje političara, a ne dokazi

Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Ja sam pažljivo slušao sudiju izvestioca i hoću da kažem da imam poverenje u ovo veće – da ćete suditi po zakonu i prema izvedenim dokazima, a ne po „stavovima najviših državnih organa“. Zato vas molim da uvažite moju žalbu i žalbe mojih advokata, da presudu preinačite i oslobodite me – reči su kojima je biznismen Miroslav Mišković okončao svoj govor pred većem Apelacionog suda u Beogradu.

Mišković je istakao da se nikada lično nije bavio porezima, već da je to za njega radila najpoznatija svetska kuća KPMG.

„Da li je logično da Delta i ja lično redovno i na svakom mestu plaćamo porez, a da baš u firmi svog sina odlučim da izbegnem porez? I baš u godini (a reč je o 2008.) u kojoj je Delta na ime poreza platila u budžet Srbije 300 miliona evra?“, upitao je Mišković.

Prema njegovim rečima, prvostepena presuda se temelji na mišljenju poslanika Narodne skupštine.

„Kako zaključuje Specijalni sud? Tako što pita poslanike Skupštine da li u konkretnom slučaju ima poreza, pa onda Skupština glasa o tome. Pa da li je to dokaz u krivičnom postupku? Na žalost, za Specijalni sud jeste“, navodi Mišković.

On je podsetio, da je dva dana pred hapšenje bio u Moskvi i da je dobio poruke da ne treba da se vraća.

„Ali ja sam odlučio da se vratim, jer sam znao da nisam prekršio nijedan zakon, da nemam od čega da strahujem i da verujem srpskom pravosuđu“, kazao je Mišković.

Kako je naveo, on je proveo više od sedam meseci u pritvoru iako nije počinio nikakvo krivično delo.

„Da bi pojačali pritisak na mene, uhapsili su i mog sina. Dok sam bio u zatvoru, umrla mi je majka. Ubrzo po izlasku i otac. Dok sam bio pritvoren rodila mi se unuka, Antonina. Sve to vreme, tabloidi su sprovodili najgoru moguću kampanju protiv mene, mog sina, moje porodice i moje kompanije“, kazao je Mišković.

U svom izlaganju, on se osvrnuo i na specifičnosti koje su pratile njegov sudski postupak.

„Za vreme sudskog procesa sudija Vučinić dozvolio je da službeno otputujem u London, ali on je zbog toga smenjen. Moj predmet je spojen sa predmetom FAM, što nema nikakve logike, niti su ova dva slučaja povezana. Cilj je bio da se opravda smena sudije Vučinića. U 2015. godini imao sam 60 ročišta, što je nezapamćen slučaj u pravosuđu“, naveo je Mišković.

Podsetimo, Specijalni sud u Beogradu je sredinom 2016. godine osudio Miroslava Miškovića na pet godina zatvora zbog toga što je pomagao svom sinu Marku da utaji porez. Za deo optužnice koji ga je teretio za zloupotrebe u putarskim preduzećima, Mišković je oslobođen krivice. Pored zatvorske kazne sud je Miškoviću naložio da uplati osam miliona dinara, kao i troškove postupka.

– (Danas)