STABLA kiselog drveta niču iz nekadašnje portirnice. Polomljena stakla, trava opkolila stabla jabuke… U krugu nekadašnjeg poljoprivrednog kombinata nema živog stvora, a sa kapije je nestao čak i katanac. Tako danas izgleda pogon „Voćarskih plantaža“ u Grockoj. Samo još prašnjave, prazne tegle podsećaju da su se nekada ovde brale, pakovale i kuvale jabuke i breskve za vrhunske pekmeze.

Šahtovi bez poklopca, razvaljena vrata i pokidane lampe koje vise sa plafona u jednoj od hala svedoče da je ovde bilo mnogo nezvanih gostiju. Odneto je gotovo sve što vredi, a i ono malo što je ostalo neće još dugo. Jer, ovo niko ne čuva.

Pogon u Grockoj je deo PKB „Voćarske plantaže“, koje su u stečaju od pre dva meseca. Bivši radnici i, kako tvrde, obespravljeni akcionari, kažu da ova firma već dugo služi za lično bogaćenje pojedinaca, ali i da je njihova nebriga doprinela tome da se imovina raskrčmi. Pre samo 15 godina „Voćarske plantaže“ su zapošljavale 990 radnika, a za sezonske poslove, uglavnom berbe, godišnje se angažovalo još oko 3.000 ljudi.

– Sa stotinu traktora i još toliko priključnih mašina obrađivali smo oko 4.000 hektara pod voćkama – priča Dragan Divjak, predstavnik malih akcionara. – U pogonu na Vilinim vodama pravio se čuveni „vitasok“, i to oko dva miliona litara godišnje, a iz pekmezare u Grockoj izlazilo je svake godine više od 1,2 miliona kilograma marmelada i džemova. Odavno ni njih, ni sokova više nema na tržištu. Danas se obrađuje svega 300 hektara jabuke, dok je ostalo u parlogu. Radna snaga je u svim pogonima raspuštena 2010. godine. Posle je ostalo 15 do 20 ljudi, koji su po firmi krojili i kosili i radili šta su hteli. Danas nijedan radnik ne radi. Sve je otuđeno i pokradeno.

AKCIONARI BEZ AKCIJA MALI akcionari „Plantaža“ tvrde da su potpuno obespravljeni. Odlukom broj 325 od 5. marta 2009. status preduzeća je iz akcionarskog prebačen u društvo ograničene odgovornosti, ali je do danas ostalo nejasno ko je to tražio i zašto – objašnjava Divjak. – Kada smo upisivali akcije, svako je imao 200 evra po godini staža, ali sada pravdu tražimo na sudu. Otkrićemo ko je doneo takvu odluku.

Duže od decenije, nekadašnja gročanska „zlatna dolina“ tavori, dajući znake života još samo u voćnjacima jabuka. Njihove plodove i ove sezone beru meštani i ljudi iz okolnih naselja koje, kako tvrde akcionari, angažuje bivši direktor Vladan Zarić.

– Tražimo da se ispita ko je kriv za sunovrat preduzeća, ali i da Agencija za privatizaciju proveri šta se dešava na terenu – kaže Divjak. – Država mora da ima uvid u rad postojećeg rukovodstva i da napravi procenu šta su zatekli, a šta je danas još ostalo. Želimo da znamo ko bere jabuke u „Plantažama“ i kome ide novac od njihove prodaje.

Slobodan Obradović, bivši radnik, kaže da je na dugom spisku stvari koje su nestale iz „Plantaža“ i 38 motornih vozila.

  • Pet dana posle proglašenja stečaja nestala su četiri kotla. Za mesec dana nestaće i krov – priča Obradović. – Imamo svesku od čoveka koji je radio kao čuvar i koji je zabeležio ko je sve i šta odneo iz „Plantaža“, a nikada nije vratio. To je bilo pre 2010. godine. Pitamo se ko će sabrati sve lopovluke koji su i posle tog perioda obavljeni. I hoće li ikad iko odgovarati.(Novosti)