уторак, 16 априла, 2024
IstaknutoTehnologijaVesti

Opasna igranka avionima

Foto:Daniel Ceng Shou-Yi / Zuma Press / Profimedia; ABACA / Abaca Press / Profimedia; APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia;

Amerika je ponovo promenila mišljenje pod pritiskom evropskih saveznika i ukrajinskih lidera i pristala da obezbedi sofisticiranije oružje za ratne napore Ukrajine. Ovog puta se radi o borbenim avionima F-16, od kojih ruskog predsednika Vladimira Putina boli glava. Uz F-16 i tenkove Abrams i Leopard, Ukrajina sada ima naoružanje kakvim doskora nije raspolagala, zbog čega je američki predsednik Džozef Bajden tražio garancije da avioni F-16 neće biti korišćeni za napad na teritoriju Rusije.

Ukrajina je dugo tražila sofisticiranog lovca koji će joj dati prednost u borbi protiv ruske invazije. A ovaj novi plan otvara vrata za nekoliko nacija da isporuče avione četvrte generacije i za SAD da pomognu u obuci pilota.

Do sada, međutim, SAD nisu dale detalje i saopštile kada će, koliko i ko tačno isporučiti Ukrajini avione F-16, a detalji o obuci pilota su podjednako nepoznati.

Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Ipak, ovom odlukom Bajdenova administracija je napravila oštar zaokret, nakon što je više od godinu dana odbijala da odobri bilo kakav transfer letelica ili sprovede obuku zbog zabrinutosti da bi to moglo da eskalira tenzije sa Rusijom. Američki zvaničnici su se takođe bili protiv slanja aviona F-16, rekavši da bi obuka za pilote tako naprednog aviona bila teška i da bi trajala mesecima, prenosi AP.

Foto:EPA-EFE/VALDA KALNINA

Zašto Ukrajina želi baš F-16?

Ukrajina je tražila zapadne avione od najranijih faza rata, insistirajući da će im sofisticirani avioni dati prednost u ratu i omogućiti im da napadnu ruske snage.

Pre skoro godinu dana, dva ukrajinska pilota borbenih aviona koji su tražili da budu identifikovani po pozivnim znakovima „Munfiš” i „Đus“ sastali su se sa novinarima u Vašingtonu kako bi raspravljali o nabavci F-16 Fajting Falkons, koji imaju naprednije radare, senzore i raketne mogućnosti .

U februaru je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov podigao sliku ratnog aviona kada su ga u Briselu pitali kakva je vojna pomoć potrebna njegovoj zemlji. A ranije ovog meseca, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je tokom posete Nemačkoj da se zalaže za saveznike da formiraju „koaliciju borbenih aviona“ koja bi Ukrajini obezbedila borbene avione koji su joj potrebni da se suprotstavi vazduhoplovnoj dominaciji Rusije.

Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia/EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN/EPA-EFE/FILIP SINGER

Ukrajinski lideri su tvrdili da je F-16 daleko bolji od njihove postojeće flote ratnih aviona iz sovjetske ere. Kao odgovor na te molbe, SAD su pronašle načine da isporuče neke od naprednih komponenti u oblasti nanoružanja.

Na primer, inženjeri vazduhoplovnih snaga pronašli su načine da modifikuju raketu protiv radijacije HARM vazduh-površina tako da je mogu nositi i ispaljivati MiG-ovi koji su leteli u Ukrajini. Raketa i njen sistem ciljanja omogućavaju mlaznjaku da identifikuje neprijateljske zemaljske radare i uništi ih.

Zašto SAD dugo nisu htele da isporuče F-16?

U više navrata visoki američki zvaničnici — od predsednika Džozefa Bajdena pa naniže — odlučno su odbijali slanje F-16 u Ukrajinu.

Nakon što je Zelenski ponovio svoju želju za F-16 i drugim avionima, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, upitan je da li su SAD na bilo koji način promenile stav o tome da F-16 nisu opcija za Ukrajinu. Kirbi je jasno rekao: „Ne.“

Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Evgeniy MaloletkaArtur Reszko / PAP / Profimedia/Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP/Krzysztof Zatycki / Zuma Press / Profimedia/JANEK SKARZYNSKI / AFP / Profimedia/Tanjug/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Bajden je takođe odbio da odobri slanje aviona F-16 Ukrajini. U jednom trenutku ranije ove godine upitan je zašto se protivi njihovom slanju, a on je odgovorio: „Zato što bi trebalo da ih zadržimo ovde“.

Američki zvaničnici u Pentagonu insistirali su da je vojna pomoć koju su SAD pružale Ukrajini zasnovana na onome što je zemlji najpotrebnije za borbu. Dakle, naglasak je bio na slanju sistema protivvazdušne odbrane i miliona metaka raketa, projektila i druge municije — dok se Ukrajina priprema za mnogo očekivanu prolećnu ofanzivu.

Drugi ključni razlog je, međutim, stalna zabrinutost da bi slanje borbenih aviona u Ukrajinu razbesnelo Ruse, isprovociralo predsednika Vladimira Putina i eventualno eskaliralo ili proširilo rat. Takođe, tu postoji i strah od toga da bi Ukrajina mogla da iskoristi pomenute avione kako bi napadala rusku teritoriju. SAD od toga najviše strahuju s obzirom da bi to značilo da bi rat mogao da eskalira i da bi mogao da se pretvori u sukob između SAD i Rusije.

Promena mišljenja

Uprkos svim zabrinutostima, Amerika se, kao i mnogo puta do sada, predomislila.

Foto:Operation 2021 / Alamy / Alamy / Profimedia; Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia; MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia; APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

U početku su SAD odbijale da šalju i rakete za sistem Patriot, rakete većeg dometa ili tenkove. Na kraju, Amerika je podlegla pritisku saveznika i pristala da pošalje sve naprednije naoružanje.

Mesecima su SAD govorile da su tenkovi Abrams previše komplikovani i da zahtevaju previše logističke podrške za ukrajinske trupe. Pod eskalirajućim pritiskom evropskih nacija koje su htele da Ukrajini pošalju svoje tenkove, SAD su konačno pristale da pošalju 31 Abrams u Ukrajinu. Očekuje se da će obuka početi uskoro.

Takođe, pored SAD i Nemačka je dugo odbijala da pošalje svoje tenkove u Ukrajinu. Nemački kancelar Olaf Šolc se dugo držao po strani kada je slanje oružja Ukrajini u pitanju, a tenkovi Leopard su za njega dugo bili „crvena linija“. Ipak, krajem januara ove godine je promenio mišljenje i stigla je informacija da će Leopard biti isporučen Ukrajini. To je bio presedan i otvorio je put i drugim zemljama koje imaju nemačko oružje, da ga jednostavno daju vlastima u Kijevu.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Još mnogo toga pod velom tajne

Prema rečima američkih zvaničnika, Bajden je liderima u Japanu rekao da će SAD učestvovati u obuci Ukrajinaca za avione F-16 i da će odluke o obezbeđivanju mlaznjaka doneti kasnije.

Zvaničnici su rekli da još uvek nije jasno da li će SAD jednostavno dozvoliti drugim zemljama da pošalju F-16 u Ukrajinu, ili će i SAD poslati neke. I nema procena koliko će mlaznjaka biti obezbeđeno i kada.

Ratno vazduhoplovstvo SAD ima dva vazduhoplovna krila F-16 u Evropi: 31. lovačko krilo u vazduhoplovnoj bazi Avijano u Italiji i 52. lovačko krilo u vazduhoplovnoj bazi Spangdalem u Nemačkoj.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Oštra reakcija Rusije

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova upozorio je zapadne zemlje na „ogromne rizike“ ako Ukrajina dobije borbene avione F-16,.

Komentari dolaze nakon što je američki predsednik Džo Bajden podržao obuku ukrajinskih pilota za F-16.

F-16 se smatraju sistemima naoružanja visokih performansi sa dometom od 860 kilometara i predstavljali bi nadogradnju aviona koji se trenutno nalaze u ukrajinskoj floti.

Foto:Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; Profimedia.rs

Odgovarajući na taj potez, Aleksandar Gruško je rekao: „Vidimo da se zapadne zemlje i dalje pridržavaju scenarija eskalacije. To uključuje ogromne rizike za njih same. U svakom slučaju, to će biti uzeto u obzir u svim našim planovima i imamo sva potrebna sredstva da ostvarimo postavljene ciljeve“.

Transfer borbenih avion F-16 u Ukrajinu pokrenuo bi pitanje umešanosti NATO-a u sukob, poručio je Anatolij Antonov, ruski ambasador u SAD-u.

“Ne postoji infrastruktura za delovanje F-16 u Ukrajini, a ne postoji ni potreban broj pilota ni osoblja za održavanje. Šta će se dogoditi ako američki lovci polete s aerodroma NATO-a, koje kontrolišu strani ‘dobrovoljci’?”, pitao je Antonov u svojoj izjavi objavljenoj na Telegramu.

Takođe je naveo da bi se svaki ukrajinski napad na Krim smatrao udarom na Rusiju.

“Važno je da SAD budu u potpunosti svesne ruskog odgovora na takve udare”, poručio je Antonov.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi