уторак, 14 маја, 2024
vesti online

ON RUŠI CIPRASA Ko je predvodnik pobunjenog dela Sirize

Ultralevičarska, odmetnuta frakcija grčke partije Sirize želi da preuzme vlast u zemlji i da Aleksisa Ciprasa zameni Panajotisom Lafazanisom.

Nekad saradnici, danas rivali: Panajotis Lafazanis i Aleksis Cipras

Razočarani potpunom promenom stava svog donedavnog lidera, pripadnici ultralevičarskog krila Sirize napustili su Ciprasa i planiraju da osnuju novi partijski klub u parlamentu sa 25 poslanika.

Levičar u duši
Panajotis Lafazanis rođen je 1951. godine u Elefsini, na jugu Grčke. Studirao je matematiku na Atinskom univerzitetu. Član parlamenta je od 1992. godine, a ozbiljniju političku ulogu dobija 2015. godine, kada ga je Aleksis Cipras imenovao za ministra energetike i životne sredine. Lafazanis je predstavljao deo Sirize koji je zastupao nepopustljiv stav prema kreditorima, zbog čega je neretko kritikovao Ciprasa.

U tome ih predvodi donedavni ministar energetike i životne sredine Panajotis Lafazanis, koji će biti lider nove partije pod nazivom Narodni savez.
– Postaćemo glavna politička snaga u zemlji. Zapravo, mi to već i jesmo, jer predstavljamo glas onih 62 procenta Grka koji su na referendumu odbacili mere reformi – rekao je Lafazanis juče u svom prvom obraćanju budućim članovima Narodnog saveza.
Podsetimo, Aleksis Cipras je poverenje grčkog naroda dobio 25. januara zahvaljujući svojoj buntovničkoj retorici i prkosu „Trojci“ (MMF, ECB i EU).(Blic)

 

Probudio je poljuljani ponos kod Grka, koji je vrhunac dostigao na referendumu na kojem je dominiralo čuveno „oxi“.