субота, 20 априла, 2024
vesti online

Oluja Kjara

Oluja Kjara paralisala Evropu, poginulo pet osoba

Izvor: N1

Oluja Kjara opustošila je Evropu i odnela pet života. Orkanski vetrovi i obilne kiše izazvale su veliku štetu širom EU, najviše usled pada drveća ili probijanja nasipa na vodenim tokovima, ali i kolaps, u drumskom, vodnom, i aviosaobraćaju.

Desetine hiljada domaćinstava je bez struje. U Poljskoj su dve osobe poginule kada se obrušio krov objekta u kome su u tom trenutku boravili. Za celo područje Slovenije proglašen je narandžasti alarm – drugi najviši stepen opasnosti od elementarnih nepogoda, a u toj zemlji jedna osoba je poginula kada se na automobil srušilo stablo. Ipak, najteže je prošla Velika Britanija, u kojoj se šteta tek određuje.

Oluja Kjara ili Sabina tokom vikenda i prvog dana radne nedelje delimično je paralizovala zapadnu i centralnu Evropu.

Više od 20.000 domaćinstava u Velikoj Britaniji provelo je noć bez struje, obalnim područjima I dalje prete poplave nakon obilne kiše, dok su na pojedinim mestima reke probile nasipe.

Jedan kafić u Škotskoj je uništen, kada se deo kuće obrušio u poplavi. Železnički i avionski saobracaj bili su poremećeni, a Luka Dover bila je potpuno zatvorena.

Zabeležen je i jedan rekord – nošen jakim vetrovima koji su ga dodatno ubrzali, avion Britiš Ervejza na liniji Njujork – London leteo je brzinom od čak 1.327 km/h i stigao na Hitrou 80 minuta ranije. Međutim, veliki broj drugih letova je otkazan, a oni koji su uspeli da slete u London činili su to uz veliki rizik.

Nakon što je poharala Englesku, oluja je krenula preko kontinentalnog dela Evrope.

U Belgiji I Holandiji nevreme se najviše odrazilo na saoobraćaj, posebno avionski, pa je nekoliko stotina letova sa centralnih aerodroma otkazano ili pomereno, dok su u Holandiji otkazane i sve fudbalske utakmice.

Jaki vetrovi praćeni snažnom kišom prešli su i preko severa Francuske.

„Vetar je sinoć oko osam odjednom postao toliko jak, da je odneo kompletan krov sa škole, oko 100 kvadrata krova. Škola je neupotrebljiva i zatvorena, a iz bezbednosnih razloga smo isključili i struju i grejanje“, kaže gradonačelnik Saint-Dié-des-Vosges David Valence.

I u Nemačkoj je saobraćaj ozbiljno poremećen, posebno železnički, zbog čega mnogi zaposleni nisu mogli da stignu na posao, dok je na stotine letova otkazano. Više ljudi je povređeno, uglavnom zbog polomljenog granja i oborenih stabala, a na severu Bavarske oko 50.000 domova ostalo je bez struje. Deo stanovništva ostao je i bez dnevne štampe za ponedeljak, jer nije dostavljena.

„Koliko smo primetili putnici su se lepo prilagodili ovoj situaciji. Ovoga puta smo se obratili ijavnosti dosta rano, jer smo naučili lekcije iz prošlosti. Odluka da se zaustavi deo vozova je bila dobra. To nam pomaže da ih lakše vratimo na šine na kontrolisan način, što se dešava širom Nemačke“, kaže portparol nemačke Železnice Achim Straus.

U Češkoj je 100.000 domaćinstava ostalo bez struje, a povređen je jedan muškarac, kada je na njegov automobil palo drvo. Orkanski vetar je u planinskim oblastima dostizao i 180 kilometara na čas. Pojedine škole su zatvorene, a jedna je ostala I bez krova.

U Poljskoj su u saobraćajnoj nesreći povređene dve osobe, kada su pokušali da izbegnu drveće koje je vetar rušio ispred njih. Oštećeno je četrdesetak zgrada, bez struje je ostalo oko 55.000 domaćinstava, a nevreme je izazvalo probelme u saobraćaju, najviše sa neprohodnim putevima zbog porušenog drveća, otkazani su i brojni vozovi ili su stizali sa ogromnim zakašnjenjima, veliki broj avionskih letova je otkazan ili preusmeravan, a više brodova nije isplovilo iz luka zbog jakog vetra i visokih talasa.

Slično je i u Luksemburgu, gde su sve državne škole zatvorene, a stanovništu savetovano da ne napušta kuće. Ipak, Luksemburg je dobro prošao. Pojedini putevi su bili na kratko blokirani zbog oborenih stabala, ograde na pojednim gradilištima su popadale, došlo je do manjeg izlivanja reka, ali veće štete nema. Najviše problema imali su putnici koji su planirali da stignu avionom, jer je i u ovoj zemlji ogroman broj letova otkazan. Crveni alarm koji označava veoma opasno vreme, a koji je važio od nedelje, snižen je tokom prepodneva na narandžasti. Olulja se iz zapadne i centralne Evrope pomera ka istoku.