петак, 29 марта, 2024
Vesti

Novo u Srbiji

Čaj od korena -RHODIOLA ROSEA-

Čaj od korena – RHODIOLA ROSEA –

Tradicionalno se koristi kod:

– smanjena stresa i ublažavanja stresa na organizam,

– kod hroničnog umora, glavobolje i pospanosti,

– poboljšava raspoloženje jer povećava nivo seratonina u mozgu,

– obnavlja ćelije mozga,

– povećava radnu sposobnost,

– poboljšava performanse kod sportista i pomaže u oporavku nakon velikog fizičkog napora,

Opširnije…

Čaj od korena – RHODIOLA ROSEA –

Tradicionalno se koristi kod:

– smanjena stresa i ublažavanja stresa na organizam,

– kod hroničnog umora, glavobolje i pospanosti,

– poboljšava raspoloženje jer povećava nivo seratonina u mozgu,

– obnavlja ćelije mozga,

– povećava radnu sposobnost,

– poboljšava performanse kod sportista i pomaže u oporavku nakon velikog fizičkog napora,

– pomaže u kontroli dijabetesa, snižava nivo šećera u krvi,

– jačanje imuniteta,

– sprečava nastanak aritmije,

– podstiče pravilan rad štitne žlezde,

– ublažava simptome PMS-a i klimaksa,

– reguliše menstrualni ciklus, upale jajnika, policističnih jajnika, kao i mastopatije,

– pomaže kod oligospermije, problema sa prostatom, problemi sa potencijom,

– preventivno deluje kod velikog broja karcinoma.

Upotreba:

• srčani bolesnici i starije osobe. Deluje blagotvorno kod srčane slabosti, aritmije i visokog i niskog krvnog pritiska,

• prezaposlenost i hroničan umor. Rhodiola se pokazala korisnom kod nepravilnih i preobilnih menstrualnih ciklusa, depresije, sklonosti prehladama i infekcijama, kod nesanice, seksualnih poteškoća, glavobolje, bolova u mišićima, zatim kod hronične iscrpljenosti, povišenog krvnog pritiska, razdražljivosti…

• problemi nesanice. Nesanica je čvrsto povezana sa stresom i poremećajima raspoloženja. Približno 40-60% osoba iskazuje neke oblike poremećaja sna, koji na kraju i dovode do metaboličkih i endokrinoloških poremećaja, narušavaju kvalitet života, radnu sposobnost i imunitet, povećavaju broj nezgoda, pojavu visokog krvnog pritiska i debljine (Univerzitet Chicago, dr.Van Cauter). • zaštitita imunološkog sistema. Naučnici su procenili da su leukociti osoba s visokim stepenom stresa čak 9-17 godina stariji. Usled aktivacije stresnih hormona i većeg stepena oksidativnih oštećenja dolazi do slabljenja imuniteta i starenja.

• energija / sportska takmičenja / učenje Mereći umne sposobnosti osoba koje uzimaju Rhodiolu roseu zaključeno je da ona povećava radni učinak, kako umni tako I fizički, bez pojave umora, bitno smanjujući stepen iscrpljenosti. Ruska Akademija prirodnih nauka objavila je saznanja da Rhodiola Rosea pomaže povećanju fizičkih sposobnosti povećavajući sadržaj hemijske energije unutar mišića. Ovo se poklapa sa ishodima sličnih istraživanja gde je već jednokratno uzimanje Rhodiole roseae povećalo fizičku izdržljivost. Rhodiola rosea pomaže u bržem i lakšem učenju i usvajanju znanja. Uz Rhodiolu ćete lakše zapamtiti i razumeti školsko gradivo, a testove ćete uspešnije rešavati uz manje stresa! Na Volgogradskom medicinskom univerzitetu ispitivan je uticaj Rhodiole roseae na sposobnost učenja stranih jezika, uz posmatranje osnovnih intelektualnih sposobnosti, veštine konverzacije, i konačan uspeh. Studenti koji su koristili Rhodiole roseae poboljšali su merljivu sposobnost učenja za 60 %, a istovremeno je stepen umora smanen za 30%.

• vitalnost. Poznato je da dugotrajan stres ubrzava starenje. U članku američke National Academy of Sciences, grupa žena koje su dugotrajno bile u stanju zabrinutosti, pokazivala je znatno veći stepen starenja. Uzimajući Rhodiole roseae smanjuje se lučenje štetnih hormona stresa tako da se smanjuje stepen promena koje vode u starenje i degenerativne procese.

• prevencija malignih bolesti. Nekoliko značajnih studija govori o antikarcinogenim i antimutagenim svojstvima Rhodiole roseae. Ona štiti koštanu srž od promena uzrokovanih hemikalijama i zračenjem. Takođe, iskazuje zaštitni učinak na jetru izloženom štetnim supstancama tako da ima određeni učinak u smanjenju pojave metastaza.