петак, 29 марта, 2024
vesti online

Novac je glavni motiv

„ZAO“: Ucenjuju Srbiju zbog para

Novac je glavni motiv za formiranje zajednice albanskih opština (ZAO), kojom Albanci pokušavaju da ucene srpske vlasti, saznaje “Blic”.

Albanci podeljeni oko ideje ZAO: Detalj sa proslave Dana zastave na jugu Srbije

– Nacionalni savet Albanaca na ovaj način želi da izboksuje što više novca jer je iznos koji Savet dobija od države smanjen. Kriterijum za dodelu novca nacionalnim savetima je brojnost manjinske zajednice. Međutim, Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi su bojkotovali popis stanovništva 2011. godine, pa je ispalo da ih ima manje, pa im tako pristiže i manje novca. Pod pretnjom formiranja ZAO pokušaće da ga dobiju više – kaže izvor “Blica” blizak Vladi Srbije.

 

 
Kako kaže, srpske vlasti ne očekuju da će se nešto epohalno dogoditi danas, za kada su pojedini albanski lideri iz Preševa, Bujanovca i Medveđe najavili formiranje Asocijacije opština sa albanskom većinom.
I sami Albanci su u više navrata negodovali zbog smanjenja novca namenjenog Nacionalnom savetu, zbog čega bi i broj njegovih članova morao da bude manji.
Predsednik koordinacionog centra za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković kaže da bezbednost u ove tri opštine neće biti ugrožena, bez obzira na planove koje deo Albanaca ima za danas.
On kaže da od sedam stranaka lokalnih Albanaca, četiri ovu ideju podržavaju, kao i da je inicijator današnjeg skupa predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju.
Musliju je juče u izjavi za “Blic” kazao da će Albanci za ZAO tražiti sve ono što je ZSO dobila na Kosovu i Metohiji.

 

Albancima 12,4 miliona dinara
U Kancelariji za ljudska i manjinska prava kažu da je u 2015. za rad Nacionalnog saveta Albanaca opredeljeno 12,4 miliona dinara i objašnjavaju da osim fiksnog dela novca iz budžeta, saveti ostatak sredstava dobijaju srazmerno broju pripadnika nacionalne manjine, kao i za određene projekte.

Opširnije…

U nedelju novi teniski „bklokbaster“

ISPISANA ISTORIJA Pobeda nad Čilićem najubedljivija, Nole još jednom uz rame velikanima

Blic sport
pre 4 sata
Novak Đoković nije samo ušao u finale US Opena na najbolji mogući način deklasiranjem Marina Čilića, usput je oborio rekord po efikasnosti i malom broju izgubljenih gemova. Prethodno je Lejton Hjuit Jevgenija Kafeljnikova 2001. godine ponizio sa 6:1, 6:2, 6:1 na US Openu, a sada je Đokovićizgubio… »

Forin afers: Vučićev ples između Rusije i Zapada

Novi magazin
pre 6 sati
Prelazak na umerenu politiku je omogućio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da zadobije posebno mesto u politici Srbije, kao i da dobije ličnu pažnju i podršku globalnih sila, kaže u najnovijoj analizi politike premijera Srbije ugledni časopis Forin afers. Na kraju Hladnog rata, izgledalo je da će… »

Veliki Rodžer razbio Vavrinku! U nedelju novi teniski „bklokbaster“

Vesti online
pre 3 sata
Publika na stadionu „Artur Eš“ u Njujorku je očekivala neizvesne polufinalne mečeve, a videla je dominaciju, prvo Novaka Đokovića protiv Marina Čilića, a onda i Rodžera Federera protiv Stanislasa Vavrinke. Drugi reket planete razbio je zemljaka 3:0 (6:4, 6:3, 6:1) i zakazao za nedelju novi teniski… »

EKSKLUZIVNO Saučesnik u ubistvu Brisa Tatona uhapšen u Grčkoj, hteo da beži na Tajland

Blic
pre 6 sati
Dejan Puzigaća (34), poslednji iz grupe osuđenih napadača na Francuza Brisa Tatona u Beogradu, koji je bio u bekstvu, uhapšen je u Grčkoj, saznaje „Blic“. Ubijeni Bris Taton Puzigaća je uhapšen na atinskom aerodromu sa falsifikovanim pasošem Slovenije. Njegov advokat Svetozar Vujačić potvrdio je za… »

Vučić mi se zahvalio na kritici Dačića i nudio „posao“

Danas pre 10 sati

RAZGOVOR Jovo Bakić, sociolog i politički analitičar, govori za Danas o viđanju sa sadašnjim premijerom i Dačićevim snimcima. Beograd – Premijer Srbije Aleksandar Vučić mi se 2012. zahvalio na javnoj kritici Ivice Dačića i tom prilikom… »