уторак, 23 априла, 2024
vesti online

Nova optužnica za ubistvo Ivanovića

Haljimi: U novoj optužnici Silvana Arsović optužena za saizvršilaštvo u ubistvu

Haljimi: U novoj optužnici Silvana Arsović optužena za saizvršilaštvo u ubistvu Izvor: N1

Prema novoj optužnici u slučaju ubistva Olivera Ivanovića koja je dostavljena odbrani, nekadašnja saradnica Ivanovića, Silvana Arsović, optužena je za saizvršilaštvo u delu ubistva, potvrdio je za KoSSev advokat jednog od optuženih – Marka Rošića, Mahmut Haljimi, uoči pripremnog ročišta na kojem će se optuženi izjasniti o krivici. Naveo je i da je tužilac Sulj Hodža, koji je optužnicu protiv šestoro osumnjičenih podigao, otišao u penziju.

Pripremno ročište pred suđenje optuženima za umeštanost u ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića održaće se u utorak, 11. februara.

Prethodno je 30. decembra odloženo, jer je dva dana ranije tužilac Sulj Hodža dostavio novu, izmenjenu optužnicu koja nije bila prevedena na srpski.

Do sada je više advokata potvrdilo da su nove optužnice sada dostavljene odbrani, prenosi KoSSev.

Uz dokumeta koji su ujedno dostavljeni na CD-u, njima je ukupno prosleđeno čak više od 12.000 stranica, potvrdio je za KoSSev advokat jednog od optuženih – Marka Rošića, Mahmut Haljimi.

Haljimi, kaže da se prema novoj optužnici, bivša saradnica Olivera Ivanovića, Silvana Arsović, sada tereti za „saizvršilaštvo u delu ubistva“, da je to jedina izmena, kao i da su ostale izmene u odnosu na prethodnu samo „kozmetičke“.

„Nema izmene nikakve u optužnici. Jedina novina u novoj optužnici je da je saradnica pokojnog Olivera ubačena kao saizvršilac u delu ubistva Ivanovića, ništa više nema“, rekao je.

Božović: Ništa do sutra ne možemo da komentarišemo

Ksenija Božović iz GI SDP, sa druge strane, nije htela da komentariše navode o tome da se u novoj optužnici Arsović tereti za saizvršilaštvo.

„Sutra kreće suđenje, još uvek ne znamo koja je optužnica na snazi. Neko tvrdi da je nova optužnica, a neko tvrdi da je proširenje optužnice. Tako da videćemo sutra šta je od toga na snazi, moraće da pročitaju delo za koje se Silvana tereti, gde će ona verovatno morati da se izjasni za to. Tako da ništa do sutra ne možemo da komentarišemo po tom pitanju“, kazala je za KoSSev.

Kako je najavljeno, na sutrašnjem ročištu će se okrivljeni izjasniti o krivici dok će se potom raspravljati o dokazima tužilaštva i odbrane

Haljimi, sa druge strane, kaže da ne očekuje mnogo od sutrašnjeg ročišta: „Ne očekujem baš mnogo, ne želim da dajem velika obećanja i onda ništa da ne bude. Ne očekujem da će sutra da se ukine pritvor što me najviše interesuje za mog branjenika“.

Nakon sutrašnjeg ročišta odbrani će biti dat rok od mesec dana da ulože prigovor na optužnicu.

Za šta se Arsović tereti prema prvoj optužnici

Prema optužnici koja je podignuta 2. decembra, Silvana Arsović tereti se za krivično delo „pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva“.

Optužena je za „blisku saradnju sa osumnjičenim licima koji su koordinisali ubistvo Olivera Ivanovića, tako što su stvarali uslove i uklanjali prepreke za izvršenje ovog krivičnog dela, jer je u vreme ubistva pokojnog Olivera Ivanovića optužena bila svesna da su sigurnosne kamere u kancelarijama SDP-a nasilno zaustavljene, isključene iz mreže, čime je omogućeno da osumnjičene osobe ne budu snimljene sigurnosnim kamerama kada je izvršeno delo ubistva pokojnog Olivera Ivanovića“. Dodaje se da su potom u 8:16, ubrzo nakon ubistva Olivera Ivanovića, sigurnosne kamere u kancelarijama stranke GI SDP uključene, a da je Arsović administrator u tim kancelarijama i da je bila jedina osoba u objektu u vreme kada je ubistvo počinjeno.

Sulj Hodža završio svoju karijeru

Specijalni tužilac Sulj Hodža koji je optužnicu protiv šestoro osumnjičenih podigao skoro dve godine od ubistva završio je svoju tužilačku karijeru, navodi za KoSSev Haljimi takođe.

„Sulj Hodža već je otišao u penziju, završio je svoju karijeru, neće više da se bakće sa ovim stvarima, niti ga interesuje bilo šta“, kaže Haljimi.

Sulj Hodža nije prisustvovao ni prvom saslušanju 30. decembra jer je, kako je tada rečeno „na odmoru“. Umesto njega prisutan je bio Bljerim Isufi (Blerim Isufi), podseća KoSSev.

Haljimi, sa druge strane, ne zna ko će naslediti Hodžu i preuzeti rad na ovom slučaju, ali zato kaže da postoji veliki broj kandidata.

Da Sulj Hodža odlazi u penziju, prethodno je potvrdio u objavi na Fejsbuku policijski istražitelj Besim Smakoli. „Želimo vam ugodan odlazak u penziju tužioče Sulj Hodža. Bila mi je čast i privilegija što smo zajedno radili tokom svih ovih godina. Želim Vam puno sreće u životu“, poručio je Smakoli prošlog petka, podseća portal.

Traže se još četiri osobe

Specijalno kosovsko tužilaštvo podiglo je 2. decembra optužnice protiv šest osoba za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića – N.S, M.R, S.A, D.M, Ž.J. i R.B – od kojih su četvorica pripadnici Kosovske policije. Optuženima se, kako su saopštili tada iz tužilaštva, na teret stavlja „učešće u organizovanju organizovane kriminalne grupe“, „zloupotreba službenog položaja“, „podrška u izvršenju krivičnog dela“, „teško ubistvo“, „neovlašćeno posedovanje i upotreba oružja“, „odavanje službene tajne“, „zloupotreba zvanične dužnosti u saizvršilaštvu“ i „manipulacija dokaza“, međutim, do sada nije poznato ko se od osumnjičenih tereti za tačno koje krivično delo.

Takođe, traže se još četiri osobe, od kojih je jedna i peti pripadnik Kosovske policije na Severu. Prema i dalje nezvaničnoj informaciji radi se o jednom od ključnih policijskih rukovodioca, navodi KoSSev.

Protiv M.R, Z.V. i Ž.B. izdat je međunarodni nalog za hapšenje, s obzirom na to da se nalaze u bekstvu, a za obe grupe se navodi da deluju kao jedna kriminalna grupa, organizovana sa „strukturnom i grupnom hijerarhijom, sa formalno definisanim ulogama i koju vode optuženi M.R. i Z.V.“ Ova grupa, navodi se dalje, „deluje od 2011. godine i nije nasumično formirana, a svi optuženi deluju u kontinuitetu i sarađuju jedan sa drugim“.