четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

Nova evidencija ili „beli štrajk“ carinika

Policija juče uhapsila 16 carinika zbog šverca cigareta, pića i parfema; Prevoznici tvrde da su upravo zbog hapšenja kolega carinici juče bili u „tihom bojkotu“ koji je napravio zastoje * Uprava carina krivi „novu proceduru“

Na izlazima više graničnih prelaza, poput Batrovaca i Horgoša, teretni saobraćaj se u poslednjih nekoliko dana usporeno odvija, zbog izmena u kompjuterskom sistemu Uprave carina Srbije, kao i primene novih mera o evidenciji drumskih vozila na izlazu.

1

Piše: M. N. S.

Beograd 25. april 2017. 19:53

Nova evidencija ili "beli štrajk" carinika

Verujemo da je zadržavanje prolazna pojava, te da će situacija brzo biti normalizovana. Problem se javlja samo na izlazu iz zemlje i u teretnom saobraćaju, dok je na ulazu u zemlju stanje uobičajeno u obe kategorije saobraćaja – odgovorila je Uprava carine na pitanje Danasa šta je dovelo do dugih kolona na nekoliko graničnih prelaza.

U Upravi carina zamolili su prevoznike za strpljenje i razumevanje, jer se očekuje da će navedene izmene koje su dovele do zastoja, već do kraja jučerašnjeg dana biti prevaziđene, i negiraju da je reč o „belom štrajku“ carinika.

Prevoznici koji su juče bili u kolonama, međutim, tvrde da je upravo o tome reč, jer je očigledan usporen rad pograničnih službenika.

– Sumnjamo da je to reakcija na hapšenje njihovih kolega, i da su carinici na ova dva prelaza stupili u takozvani „beli štrajk“ odnosno usporili rad u znak protesta – tvrdi za Danas jedan od prevoznika čiji su teretnjaci bili u koloni za koju kaže da je na Batrovcima bila duga i do pet kilometara.

On objašnjava da su se kolone i automobila i kamiona formirale na izlazu iz zemlje na prelazima Horgoš i Batrovci, dok u međuzoni nema vozila, što znači da carina sa druge strane granice radi normalno. Ima zastoja i na ulazu, a tu je i međuzona puna, što svedoči da je zastoj na našoj strani, kaže naš sagovornik.

To posredno potvrđuju i podaci sa zvaničnih sajtova, jer je prema jučerašnjem jutarnjem izveštaju Auto moto saveza Srbije, čekanje na prelazima Batrovci i Horgoš za putnička vozila bilo oko 30 minuta a za teretna do 45. Na sajtu AutoZona.rs gde se nekoliko puta u toku dana ažuriraju podaci o stanju na putevima i graničnim prelazima, juče popodne se evidencija o čekanju za putnički saobraćaj nije menjala, dok je u teretnom zastoj postao očigledan, trajao je na Batrovcima čak 360 minuta, na Horgošu 150 a kod Šida 180.

– (Danas)