петак, 29 марта, 2024
vesti online

NETANIJAHU: Evropa nije naučila ništa iz Holokausta

0D7B4D3B-FF3F-4051-9B09-8E716F721D26_mw1024_mh1024_s

NETANIJAHU: Evropa nije naučila ništa iz Holokausta

BY  ON  ·POLITIKA

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da se čini da Evropljani nisu naučili ništa iz Holokausta, nakon što je sud EU naredio da se Hamas skine sa liste terorističkih organizacija tog bloka od 28 zemalja.

“U Luksemburgu je Evropski sud skinuo Hamas sa liste terorističkih organizacija. Hamas koji je počinio bezbrojne ratne zločine i bezbrojne terorističke akte,” navedeno je u saopštenju iz Netanijahuovog kabineta.

“Čini se da njih previše u Evropi, na čijem tlu je ubijeno šest miliona Jevreja, nije naučilo ništa. Ali mi u Izraelu smo naučili. Mi ćemo nastaviti da branimo naš narod i našu državu protiv snaga terora, tiranije i hipokrizije,” rekao je on.

Opšti sud EU presudio je da originalna lista na kojoj je teroristički pokret Hamasa od 2001. godine nije zasnovan na pravnim procenama, već na zaključcima koji potiču iz medija i sa interneta, prenele su svetske novinske agencije.

Sud je naglasio da je odluka tehničke prirode i da će imovina Hamasa ostati zamrznuta, odnosno da “ne podrazumeva nikakvu suštinsku procenu pitanja klasfikacije Hamasa kao terorističke organizacije”.

Hamas je osnovan 1987. godine ubrzo nakon početka prvog palestinskog ustanka, intifade protiv izraelske države.

Inspirisan je egipatskom Muslimanskom braćom i u svojoj povelji poziva na uništenje Izraela i osnivanje Islamske države u granicama pre 1948 godine.

Netanijahu je takođe kritikovao međunarodnu konferenciju u Ženevi za koju je rekao da nastoji da ispituje optužbe za izraelske ratne zločine.

U Švajcarskoj su se okupile diplomate iz 126 zemlje od ukupno 196 potpisnica Ženevskih konvecija da diskutuju o zaštiti civila.

“Danas smo bili svedoci zapanjujućeg primera evropske hipokrizije. U Ženevi su pozvali na istragu izraelskih ratnih zločina,” rekao je Netanijahu.

Međutim švajcarski ambasador Pol Fivat rekao je da namera nije bila da se optuži, jer to nije tribunal.

“Bilo je to mesto jednostavno za strane da ponove šta je međunarodno pravo”, rekao je on.

Palestinci su više puta upozorili da nameravaju da se uključe u Međunarodni krivični sud i tuže Izrael, između ostalog, za letošnji rat protiv Hamasa.

(isra-news)