среда, 24 априла, 2024
vesti online

Nenad Čanak: Da je bilo lustracije, Vulin ne bi bio u politici

Kad Nikolić uručuje orden Smilji Avramov, na delu je restauracija devedesetih u najgorem smislu

AUTOR: S. ČONGRADIN

Miru Marković nije niko oterao, već je ona pobegla iz zemlje da ne bi bila saslušavana u vezi sa ubistvima devedesetih, od Slavka Ćuruvije pa nadalje, ocenjuje za Danas Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, napominjući da u javnosti postoje ovakve vrste nesporazuma, kada je o njenom povratku reč. Osim natpisa da se sprema povratak Mirjane Marković, supruge Slobodana Miloševića i predsednice nekadašnje partije Jugoslovenske levice, u medijima se spekuliše da iza toga stoji kabinet predsednika Srbije – Tomislava Nikolića. U istom kontekstu pominje se i povratak Bogoljuba Karića, istaknutog „biznismena“ u vreme vlasti bračnog para Milošević-Marković.

Nenad Čanak ističe neophodnost da istražni organi počnu da rade svoj posao u vezi s pitanjima koja se vezuju za Mirjanu Marković.
„Lično mi je Slavko Ćuruvija govorio o njenim potpuno neurotičnim reakcijama i njenoj neuračunjivosti kada god se pominjala mogućnost promena vlasti u Srbiji. Ne bih da radim posao istražnih organa, ali bi oni morali da rade svoj posao kada je ona u pitanju“, napominje sagovornik Danasa.
Prema njegovim rečima, na osnovu ponašanja predsednika Srbije Tomislava Nikolića kao i ministra za rad Aleksandra Vulina  u Srbiji je na delu restauracija devedesetih.
„Kada Tomislav Nikolić uručuje orden Smilji Avramov, najbližem saradniku Slobodana Miloševića, osobi koja je vodila Miloševićevu delegaciju na sastanak sa Franjom Tuđmanom da bi se dogovarala podela Bosne, i time se saučestvovalo u zločinačkom poduhvatu, potpuno je jasno da je na delu potpuna restauracija devedesetih u najgorem smislu te reči. Jer nije najgori devedesetih bio kriminal i slom svih vrednosti, nego je najgora bila dominacija političke ideje čiji je jedan od reprezenata bila Mirjana Marković. Zbog toga postavljam pitanja onima koji su stalno protestovali protiv ideje LSV o lustraciji – kako bi danas izgledala Srbija da je bilo lustracije, a kako će izgledati zato što lustracije nije bilo. Da je bilo, kao što sam govorio da je trebalo uraditi, Aleksandar Vulin danas ne bi mogao da se bavi politikom“, ističe Nenad Čanak.

 

O povratku Karića

Komentarišući mogući povratak Bogoljuba Karića u Srbiju, Čanak kaže da on nije u istoj ravni sa Mirom Marković.

„Karić jeste deo političkog mozaika devedesetih ali sasvim sigurno nije bio direktni naručilac ubistava“, zaključuje sagovornik Danasa. (Danas)