четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

NEMAČKI NOVINAR O UBISTVU OLIVERA IVANOVIĆA: Njegov pragmatizam i umerenost su mu stvorili brojne neprijatelje, ali je on ignorisao sve pretnje

Nemačka štampa opširno piše o ubistvu Olivera Ivanovića, a u uglednom listu Frankfurter algemajne cajtung pojavio se tekst dopisnika sa Balkana Mihaela Martnesa pod naslovom „Smrt u bastionu balkanske mafije“, u kome Martens analizira Ivanovićevu ulogu u političkom životu Srbije i Srba sa Kosova.

 

FOTO: BETA/DRAGAN GAJIĆ

Martens ističe da je Ivanović pre svega bio pragmatična i umerena ličnost, sa nije podlegao povišenim nacionalističkim tonovima, zbog čega su se sa nim susretali skor svi političari sa Zapada prilikom dolaska na Kosovo. Nemački novinar zaključuje da je takvim pristupom Ivanović stvorio mnogo neprijatelja:

nacionalističkim albanskim elitama bio je trn u oku jer je na svoj mahom miran i argumentovan način zastupao prava srpske manjine na Kosovu, dok, kako kaže Martens, srpskim nacionalistima nije bio po volji jer se rano zalagao da se primi k znanju realnost kosovske nezavisnosti.

 

Kada je Beograd od kosovskih Srba zatražio potpuni bojkot kosovskih institucija, Ivanović se zalagao za blisko učešće Srba u političkim događajima na Kosovu, jer bi tek tada bi Srbi mogli braniti svoje interese na Kosovu, čak i ako ne žele da priznaju državu proglašenu 2008. godine. „Srbi ovde nisu planine i šume, već ljudi“, rekao je jednom.

 

FOTO: TANJUG/JAROSLAV PAP

Na Ivanovića je već 2005. bio izvršen napad, koji se mogao shvatiti i kao opomena: tada je eksplozivom raznet Ivanovićev automobil. On nije bio u blizini i prošao je nepovredjen. Počinioci nikad nisu indetifikovani – ali krug potencijalnih atentatora je već tada bio popriličan.

 

Martens navodi da parole o svetoj zemlji Kosova polja, koje su širili, kako kaže, samozvani kosovski junaci iz Beograda, njemu nisu bile neprihvatljive, a da je imao neprijatelje i u međunarodnim nadzornim organima na Kosovu, koje je čak i deset godina nakon proglašenja nezavisnosti (koju ne priznaju sve države EU) još uvek poluprotektorat pod američkim i zapadnoevropskim starateljstvom. On se nije uzdržavao od direktne kritike stranaca zbog pogrešnih razvoja i političkih omaški.

 

2014 godine je Eulex, na Kosovu aktivna državo-pravna misija EU, pokušao da ga u jednom najblaže rečeno čudnovatom sudskom procesu žigoše kao ratnog zločinca i da ga na 9 godina strpa u zatvor, što je mnoge iznenadilo, jer čak ni albanski nacionalisti Ivanovića nisu optuživali za ratne zločine. Pokušaj da ga u to naknadno pretvore je propao u apelacionom postupku, ali je nevino optuženog koštao dragocene tri godine života, koje je Ivanović proveo u istražnom zatvoru a posle štrajka glađu u kućnom pritvoru. (KURIR)