уторак, 23 априла, 2024
vesti online

NEMAČKA Sve više nasilja prema izbeglicama

„Napadači nose jakne sa kapuljačama i nestaju u mraku“, „udaraju bejzbol-palicama“, kreću se u grupama „od po 20 ljudi“, dok žrtve završavaju u bolnicama „sa modricama i povredama po licu“.

Deutschland Gewalt in Flüchtlingsunterkunft Hamburg-Bergedorf

Čelnici vladajuće koalicije nisu uspeli da postignu dogovor o načinu prihvata izbeglica u Nemačkoj. „Tranzitne zone“ na granicama koje bi da postave Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i Hrišćansko-socijalna unija (CSU) nisu dobro rešenje po mišljenju koalicionih partnera – Socijaldemokrata (SPD). Vlada je u ovom trenutku „slika jada“ za ekonomski portal Dojče virtšafts nahrihten koji prenosi da bi u četvrtak (5.11.) trebalo da se održi sastanak premijera nemačkih saveznih pokrajina sa kancelarkom – to će biti novi pokušaj da se nađe neko rešenje u situaciji u kojoj oko 16.000 novih izbeglica svakog dana stiže u Nemačku.

Istovremeno se povećava i broj napada na izbeglice. Pomenuti portal prenosi da je „u brutalnim napadima tokom vikenda povređeno više Sirijaca. U Magdeburgu i Vizmaru su velike grupe napale izbeglice palicama za bejzbol – trojica Sirijaca su sa povredama prebačeni u bolnicu, a jedan od napadača je privremeno pritvoren. Slični napadi su izvedeni u Jeni i Frajtalu kod Drezdena, gde je jedan Sirijac povređen kada je pred njegov prozor bačena eksplozivna naprava. U Dipoldsvaldeu i Drezdenu su izbili požari u zgradama predviđenim za smeštaj izbeglica – po svemu sudeći, oni su podmetnuti. U Zendeu kod Hanovera je podmetnut požar u zgradi u kojoj žive dve crnogorske porodice.“

„Nasilje prema izbeglicama dostiglo je vrhunac“, piše tim povodom magazin Fokus. „Napadači nose jakne sa kapuljačama i nestaju u mraku“, „udaraju bejzbol-palicama“, kreću se u grupama „od po 20 ljudi“, dok žrtve završavaju u bolnicama „sa modricama i povredama po licu“. (dw.de)