четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

НЕ МОГУ ДА ПРЕБРОЈЕ ГУБИТКЕ: И Турска и Исламска држава губе у борби за Ал Баб!

Иако користи сва расположива средства, Турска једноставно не може да направи помак у борби за контролу над стратешки важним градом на северу Сирије.

Турци бију по Ал Бабу (Фото: ЈуТјуб, Правда)

Само током данашњег преподнева, према извештајима турске војске, убијено је 22 припадника Исламске државе на ободима Ал Баба. Као и до сада, то Турцима није донело помак на фронту, штавише, терористи су чак успели и да организују контраофанзиву на положаје Ердоганове армије.

Већ у првим данима напада на град, показало се да Турска не може да рачуна на реалну подршку џихадистичких јединица које ратују за њихов рачун у операцији „Штит Еуфрата“, о чему више можете да прочитате ОВДЕ. Након тога, Ердоган је у операцију за освајање града који се сматра чвориштем путева северне Сирије, послао велика појачања, како у људству, тако и у техници. Према курдским изворима у околину Ал Баба у претходних двадесетак дана допремљено је око 5.000 турских војника и „непрегледна колона“ тенкова и друге војне механизације.

Како се испоставило, ова ратна механизација је послужила понајвише за дизање морала Исламске државе, пошто је иза сваког турског напада терористима остајао позамашан ратни плен, а заробљени турски војници послужили су им за још једно приказивање монструозних начина погубљења – живе су их спалили пред камерама. (Pravda)