BUKUREŠT – Desetine hiljada demonstranata treću noć za redom protestuje u 20 gradova širom Rumunije protiv odluke socijaldemokratske vlade da ublaži propise o suzbijanju korupcije. Rumunski premijer Sorin Grindeanu najavio je da njegova vlada, uprkos masovnim demonstracijama, neće povući spornu uredbu kojom se dekriminalizuju neki slučajevi korupcije, što je produbilo političku krizu u toj zemlji.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis saopštio je ranije danas da će od Ustavnog suda tražiti da proglasi neustavnom odluku vlade da ublaži propise o borbi protiv korupcije.

Johanis je rekao da će uredbu vlade izneti pred Ustavni sud, što je poslednja pravna mogućnost da se spreči izmena zakona.

Vlada socijaldemokrata je u sredu ujutru donela hitnu uredbu kojom se dekriminalizuje više dela i zloupotrebu vlasti, a neka od takvih dela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je prouzorokovana šteta veća od 44.000 evra.

Uredbu je desničar Johanis ocenio kao „neprihvatljivu“ i „skandaloznu“.

Desetine hiljada ljudi je zbog uredbe protestovalo protekle dve večeri širom Rumunije. Demonstranti ocenjuju da će to pomoći nekim političarima i vladinim saveznicima koji se suočavaju s optužbama za korupciju.

Prema navodima medija, na ulice je u sredu uveče izašlo najmanje 200.000 ljudi. Tokom protesta je povređeno osam ljudi, a dva policajca i dva demonstranta su prevezena u bolnicu. Policija je privela 20 ljudi, pošto su bacali petarde, kamenice i dimne bombe.

Zbog spornih vladinih mera danas je ostavku podneo ministar za poslovna pitanja, trgovinu i preduzetništvo Florin Žijanu. (Novosti)