петак, 19 априла, 2024
vesti online

НАСТАВАК СТАРЕ ПОЛИТИКЕ: Трамп изабрао „јастреба“ за амбасадора у Русији?!

Амерички медији су, позивајући се на неименоване изворе из Беле куће, објавили вест да је амерички председник Доналд Трамп предложио бившег гувернера Јуте Џона Хантсмана за амбасадора у Русији и да је он то прихватио.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

Џон Хантсман, искусни политичар и дипломата, познат је по томе што је својевремено критиковао политику ресетовања односа између САД и Русије.

Хантсман је радио у администрацији чак пет америчких председника. Био је и на функцијама првог заменика министра трговине, као и заменика трговинског представника САД, био је гувернер Јуте, а такође и амбасадор САД у Сингапуру за време администрације Џорџа Буша и у Кини за време Барака Обаме.

На место амбасадора у Сингапуру дошао је са само 32 године и тако је постао најмлађи амерички амбасадор у 100 година.

Педесетшестогодишњег Хантсмана називају и стручњаком за Азију и оцењују да му боље пасује позиција амбасадора САД у Кини него у Русији. У младости је био у мормонској мисији на Тајвану, говори кинески језик, а са супругом је усвојио и кинеску девојчицу. Иначе, отац је седморо деце.

Хантсман је 2012. године био један од страначких кандидата републиканаца на председничким изборима, али је претрпео неуспех, па је подржао Мита Ромнија, свог даљег рођака и такође мормона, који је на крају изгубио изборе од демократе Барака Обаме. (Pravda)