четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

Najozbiljnije upozorenje upućuje na apsolutnu higijenu

Upozorenje stručnjaka: Koronavirus bi mogao da zarazi 4,2 milijarde, a usmrti 42 miliona ljudi

Epidemija koronavirusa mogla bi da se proširi na oko dve trećine svetskog stanovništva ako ne bude kontrolisana, izjavio je vodeći epidemiolog iz Hongkonga.

Izvor: Tanjug

Getty Images/Stringer
Getty Images/Stringer

Njegovo upozorenje je usledilo nakon što je šef SZO rekao da bi nedavni slučajevi pacijenata koji su zaraženi iako nikada nisu posetili Kinu, gde je izbila epidemija, mogli da budu „vrh ledenog brega“.

„Najvažnije je utvrditi veličinu i oblik tog ledenog brega“, kaže profesor Gabrijel Leung, predsedavajući odeljenja za medicinu Univerziteta u Hongkongu.

Većina stručnjaka je mislila da će svaka zaražena osoba nastaviti da širi virus na oko dva i po druga čoveka, što je dovelo do zaključka da virus ima stopu napada od 60-80 odsto.

„Šezdeset procenata svetske populacije je užasno velik broj“, rekao je Leung za Gardijan i dodao da bi, čak i uz opštu stopu mortaliteta koja ne bi bila veća od jedan odsto, ukupni broj smrtno stradalih mogao da bude veoma velik.

To bi značilo da, ako na svetu živi 7,8 milijardi ljudi, moglo bi da se zarazi 60 odsto, odnosno 4,2 milijarde ljudi, a da umre čak 42 miliona ljudi.