PODGORICA – Milo Đukanović, predsednik crnogorske vlade, izjavio je da postoje „određene strukture“ koje nikako da razumeju novu realnost u državi, kao što je slučaj sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

– Savršeno mogu razumeti da je SPC imala svoj stav o političkim pitanjima i da ih ima i danas, ali ne razumem kada se to agresivno nameće i zloupotrebljava, a pogotovo kada se time manipuliše u vršenju verske službe – rekao je Đukanović na tribini o NATO održanoj u Nikšiću. – Smatram da bi versku službu trebalo obavljati onako kako je to kanonski predviđeno, a da svaki građanin, uključujući i onoga koji nosi mantiju ima pravo na politički stav. No, često imamo manipulaciju i kako sam shvatio dobar deo SPC ima nepoverenje prema nezavisnosti Crne Gore. Ne razumem kako jedan deo njih i dalje shvata da je to pitanje ad akta. Crna Gora je nezavisna i to je nepromenljivo. Država ne želi da se meša u verska pitanja, ali način na koji to pojedini ljudi iz vrha SPC tumače je nešto na što ne možemo pristati.

Đukanović misli da nacrt Zakona o slobodi veroispovesti tretira pitanje vlasništva crkvene imovine.

– Za sve što je vaše morate imati dokumenta i niko vam neće oduzimati. Mi ne želimo da otimamo hramove bilo kome. Hramovi su vrlo često podizani dobrovoljnim prihodima meštana i oni njima pripadaju. Ova vlast je vratila imovinu kao i deviznu štednju – rekao je Đukanović. (Novosti)