петак, 29 марта, 2024
vesti online

MESEC „D“ U novembru odluka o taksama za EU

Detalji projekta mehanizma za registraciju putnika u EU (ETIAS) neće biti poznati pre novembra, kada se očekuje da Evropska komisija uputi zvaničan predlog tog projekta, rekla je izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju s Kosovom Tanja Fajon.

Šengen

Šengen, Foto: Profimedia

Fajon, koja je 2009. godine, u vreme ukidanja viza za Srbiju, bila izvestilac EP za Zapadni Balkan to je rekla za „Politiku“ odgovarajući na pitanje da li se u sklopu ETIAS-a može očekivati uvodjenje taksi za naše građane pri prelasku granica EU.

Slovenačka evroparlamentarka se u odgovoru pozvala na istup predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, koji je u svom ovogodišnjem obraćanju članovima EP u Strazburu u sredu rekao da će EU odbraniti svoje granice striktnom kontrolom svakog ko ih prelazi.

Fajon podseća da ideja o ETIAS-u postoji već neko vreme, „mada konkretni koraci u cilju njene realizacije još nisu bili napravljeni“.

Ona ukazuje da bi ovaj sistem, po uzoru na identičnu praksu u SAD, podrazumevao registraciju onih koji ulaze na područje Šengen zone, a pri tom im nisu potrebne vize.

„Govorimo o sistemu koji bi unapred omogućio sakupljanje podataka o putnicima koji ulaze u države šengenske zone, a glavni razlog za to je bezbednosne prirode“, objašnja Fajon beogradskom listu.

Ona dodaje da eventualno uvođenje ovakvog sistema svakako otvara pitanja i dileme vezene za troškove, naročito za one koji dolaze iz siromašnijih država, kao i dupliranje rezutata predviđenih nekim drugim merama poput predloga o „pametnim granicama“.

„Međutim, o primerenosti i oceni ETIAS-a konkretno ćemo moći da govorimo tek posle zvaničnog predstavljanja predloga“, zaključuje Fajon.

Danima se spekuliše da će građanima država koje nisu u EU, a nisu im potrebne vize za šengensku zonu, biti naplaćivana taksa, o čijem se iznosu licitira u vrednostima od 13 do 50 evra, što bi mogla biti odredba ETIAS-a, čije uvodjenje i drugi evropski zvaničnici argumentuju bezbednosnim razlozima, navodi „Politika“.

Tako je i Dimitris Avramopulos, evropski komesar za migracije i bezbednost, za „Politiku“ od srede izjavio da će na ovaj način šengenske države biti bezbednije.

I Avramopulos je rekao da EK za sada nije napravila predlog uspostavljanja ETIAS-a, pri čemu nije potvrdio, ali ni demantovao, da će se u njemu naći odredba o „ulaznici za EU“. (Alo)