петак, 29 марта, 2024
vesti online

Merkel uslovljava ukidanje sankcija Rusiji

Nemačka kancelarka rekla je da sankcije Rusiji mogu da budu ukinute samo ako sporazum Kijeva i pobunjenika o prekidu vatre bude u potpunosti ispoštovan.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk i nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare u BerlinuUkrajinski premijer Arsenij Jacenjuk i nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da sankcije koje je Evropska Unija uvela Rusiji zbog podrške separatistima u istočnoj Ukrajini mogu da budu ukinute samo ukoliko sporazum o prekidu vatre između zvaničnog Kijeva i prosruskih pobunjenika na istoku zemlje bude u potpunosti primenjen.

Govoreći danas u Berlinu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Ukrajine Arsenijem Jacenjukom, Merkel je naglasila da sporazum, potpisan u Minsku prošlog septembra mora da bude primenjen u svim svojim tačkama, pre nego što sankcije mogu da budu ukinute.

Prema sporazumu iz Minska, obe strane složile su povodom prekida vatre i povlačenja boraca i vojne opreme iz oblasti u istočnoj Ukrajini, koje kontrolišu separatisti, koje podržava Rusija. Više od 1.300 osoba poginulo je od kako je potpisan sporazum o prekidu vatre. Ukupno, više od 4.700 ljudi je izgubilo život od kako su separatist započeli akciju.  (Glas Amerike)