Rezultati najnovije studije još jednom pokazuju brojne prednosti vezano za oleinsku kiselinu, glavnu komponentu maslinovog ulja, koja čini oko 70 do 80 posto njegovog sastava.

Naučnici sa Farmaceutskog i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sevilji u Španiji ističu da primarna komponenta maslinovog ulja sadrži svojstva koja pomažu u prevenciji raka i Alzhajmerove bolesti, te snižavaju holesterol.

Kada je u pitanju prevencija bolesti i usporavanje starenja, teško je nadmašiti mediteransku ishranu. Inače, stabla maslina rastu u izobilju po cijelom mediteranskom području.

Oleinska kiselina

Maslinovo ulje, naravno, dolazi iz plodova tog drveća i najkarakterističniji je nutrijent i glavna mast koja se nalazi u tipičnoj mediteranskoj ishrani. Drugi aspekti koji su dio mediteranske prehrane uključuju puno povrća, umjeren unos ribe, umjereni unos mliječnih proizvoda, nizak unos crvenog mesa i umjerenu konzumaciju vina.

Oleinska kiselina je glavni sastojak maslinovog ulja i igra važnu ulogu u mnogim njegovim raznim zdravstvenim prednostima. Istraživači studije u saradnji sa stručnjacima iz bolnice Costa del Sol u Sevilji napominju da se oleinska kiselina zapravo proizvodi ishranom i sintezom u samom tijelu.

Stoga je to najzastupljenija mononezasićena masna kiselina (MUFA) u ljudskoj ishrani i glavna MUFA u ljudskom cirkulatornom sistemu. U ljudskom mozgu služi kao glavni dio membranskih fosfolipida i obiluje mijelinskim omotačima neurona.

Doktori su primijetili smanjene nivoe oleinske kiseline u mozgu pacijenata s dijagnozom velikih depresivnih poremećaja i Alzhajmerove bolesti.

Sastojci maslinovog ulja u borbi protiv raka

Slično svim slobodnim masnim kiselinama, primarna funkcija oleinske kiseline je da služi kao energetska molekula i komponenta staničnih membrana. Jedna od njenih najvećih karakteristika su antioksidativna svojstva, jer mogu direktno regulisati sintezu i aktivnost antioksidativnih enzima.

Još jedna prednost je njen hipoholesterolemijski efekat, odnosno sposobnost da spriječi kretanje proteina povezanih s transportom holesterola, smanjujući apsorpciju holesterola i na kraju sprečavajući aterosklerozu.

Oleinska kiselina je također priznata molekula protiv raka, zahvaljujući svojim snažnim efektima na prekomjerno kretanje onkogena.

Nadalje, istraživači općenito smatraju da je oleinska kiselina jak protuupalni molekul, iako je ova tema još uvijek predmet rasprave među naučnicima.

Čak i oleoiletanolamid, derivat oleinske kiseline, pokazuje znakove protuupalnog i antioksidativnog djelovanja. Neki stručnjaci ga predložu kao moćno terapeutsko sredstvo za liječenje gojaznosti.

Dodatna istraživanja

Dodatne studije ukazuju na to da oleinska kiselina utječe na epigenetske mehanizme (direktne modifikacije DNK i proteina povezanih s DNK) i na modulaciju imunološkog sistema putem regulacije stanica povezanih s upalom.

U zaključku, autori istraživanja također naglašavaju da je većina prethodnih studija koje su se fokusirale na maslinovo ulje koristila ispitivanja na životinjama.

Oni preporučuju dalja istraživanja na ljudima kako bi se potvrdila značajna svojstva koja pokazuju ova molekula i njen derivat oleoiletanolamid.

Studija je objavljena u naučnom časopisu “Nutrients“.

Uloga maslinovog ulja u prehrani

Najzdravije od svih vrsta maslinovog ulja je ekstradjevičansko ulje zbog jednostavnog tiještenja i filtriranja masnih kiselina prilikom proizvodnje.

Nutricionističko ekstradjevičansko ulje je izuzetno zdravo u prehrani, jer je bogato klorofilom, lecitinom (prirodni antioksidans koji stimuliše metabolizam masnoća, šećera i bjelančevina), karotenom, polifenolom (antioksidans) i esencijalnim vitaminima A, D i K te vitaminom E.

Maslinovo ulje je lako probavljivo, a pomaže u borbi protiv raka, kao i kod rasta djece te usporava starenje zbog visokog sadržaja antioksidanasa koji blokiraju slobodne radikale. Dobro je za kosti i zglobove, kožu, jetra i crijeva. Također pomaže kod dijabetesa i čira na želucu.

Najveća karakteristika ovog ulja je blagotvoran utjecaj na srce i krvne žile. Naime, zbog visokog sadržaja mononezasićenih kiselina, maslinovo ulje štiti HDL holesterol (dobri holesterol), a smanjuje loši holesterol (LDL).

Nizak sadržaj višestruko nezasićenih masnih kiselina čini maslinovo ulje puno otpornijim na visoke temperature u odnosu na druga ulja, pa je ono bolje za kuhanje i prženje.

TRT Balkan