ZAGREB – Mađarska u nedelju zatvara granicu s Hrvatskom, a visoka ograda već je postavljena i sada se dodaje žilet žica, saznaje Jutarnji list.

Ograda visoka više od tri i po metra već je postavljena, a sada se u njenom podnožju duž cele kopnene granice između Hrvatske i Mađarske postavljaju i kolutovi, tzv. žilet žice, navodi „Jutarnji list“.

Mađarski vojnici već dve nedelje užurbano rade na podizanju bedema između te dve države članice Evropske unije, a prema informacijama koje dolaze iz Mađarske, kompletan posao mogao bi biti završen do nedelje.

Kod graničnog prelaza Baranjsko Petrovo Selo-Beremend postavljaju se kolutovi, a slično je i uz granicu u Podravini, u opštini Gola i kod Botova. Baranjsko Petrovo Selo kao službeni i Botovo, kao ilegalni prelaz, su preko kojih je tokom dve nedelje u Mađarsku ušla glavnina od gotovo 100.000 izbeglica koji su u Hrvatsku prethodno došli iz Srbije, navodi Jutarnji list.

Žičana ograda tako je postavljena uz kanal Ždaličica kod Gole i Ždale, a u sredu je došla i do samog ilegalnog prelaza u Botovu kojim je dosad prošlo više od 50.000 izbeglica. Mađarski vojnici za samo dva dana postavili su ogradu, čime su u slučaju odluke njihove vlade spremni zaustaviti ulazak izbeglica na svim ilegalnim prelazima u Prekodravlju.

Kako nezvanično saznaje Jutarnji list, potpuno zatvaranje granice i završetak gradnje ograde planirani su za kraj ove sedmice, verovatno sutra, posle čega će izbeglice u Mađarsku moći samo preko graničnih prelaza. (Novosti)