петак, 19 априла, 2024
vesti online

LIDERI EU: Migrante u Afriku i na Balkan! CIPRAS PROTIV!

Nekoliko lidera EU podržalo je plan za uspostavljanje prihvatnih centara u severnoj Africi i na Balkanu za migrante. Premijer Grčke Aleksis Cipras pozvao je na reviziju evropskog sistema azila kako bi teret koji stvaraju izbeglice bio pravičnije raspodeljen, istovremeno se usprotivivši predloženom uspostavljanju izbegličkih prihvatnih centara „zatvorenog tipa“, koji bi se nalazili izvan EU.

Lideri 16 od 28 država članica EU koji su se odazvali pozivu predsednika Evropske komisije |an-Kloda Junkera da prisustvuju današnjem mini-samitu u Briselu, prema oceni AP, preživeli su „iskrene razgovore“ na ovom hitnom sastanku o imigraciji.

 

Agencija navodi da je mini-samit zaključen pod oblandom zajedničkog cilja dok se Evropska unija sprema za sedmicu koja bi potencijalno mogla da bude od životnog značaja po njeno jedinstvo, pošto se u četvrtak održava samit na kojem će učestvovati sve zemlje članice EU.

 

FOTO: AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je na današnjem samitu 16 zemalja EU stvoreno „mnogo dobre volje“ za razgovore o neslaganjima unutar Unije koja se tiču migracija.

 

Ona je kazala da su se učesnici samita složili da spoljne granice Evrope treba da budu bolje zaštićene kako bi se sprečilo da ih ljudi ilegalno prelaze i naglasila da bi „sve zemlje trebalo da podele teret“ u vezi sa migrantima.

 

AP navodi da su se lideri nekoliko zemalja EU pridružili Italiji i Francuskoj u podršci ideji formiranja centara u Africi, u kojima bi se proveravali tražioci azila pre nego što bi krenuli ka Evropi.

 

Navodi se da je premijer Sspanije izjavio da su današnji razgovori bili „iskreni i otvoreni“, ali je dodao i da „nemamo nikakve konkretne posledice niti zaključke“. (KURIR)