среда, 24 априла, 2024
vesti online

KRAH POSLOVNOG CARSTVA Osveta Putinovog bankara teška 10 milijardi dolara

Sergej Pugačev, tajkun kojeg su nekad zvali „Putinov bankar“ zbog njegovog uticaja u Kremlju, odlučio je da tuži Rusiju. U ponedeljak je podneo zahtev da mu Rusija plati 10 milijardi dolara nakon što je njegovo poslovno carstvo propalo kada je pao u nemilost kod predsednika Vladimira Putina.

Pugačevljevi advokati su u ponedeljak objavili obaveštenje o zahtevu protiv Rusije koju će verovatno saslušati Stalni arbitražni sud u Hagu, rekao je Rojtersu izvor blizak Pugačevu, piše Jutarnji.hr.

 

Za sada nema reakcije ruske vlade koja traži hapšenje Pugačeva zbog pronevere i nezakonitog prisvajanja imovine, što su optužbe koje on odbacuje.

 

Moskva se već bori protiv druge presude istog tog suda iz 2014, kada je joj je naredio da plati 50 milijardi dolara za oduzetu imovinu Jukosa, nekad najvećeg ruskog proizvođača nafte koji je vodio Mihail Hodorkovski.

 

– Pugačev želi da se osigura da će osobe odgovorne za nezakonito uzimanje njegovih poslova, uključujući one u Kremlju, buti imenovane i osramoćene – rekla je osoba bliska Pugačevu pod uslovom da ostane anonimna. (Blic)