среда, 19 јуна, 2024
Vesti

Kompenzacija je imitacija ekonomije?

Razjašnjen dug Beograda na vodi, kompenzacija izgradnjom javne infrastrukture

BIZNISAutor:N1 Beograd, Danas23. dec. 202119:43 > 20:052 komentaraPodeli:

Play Video

Beogradska javnost konačno je dobila razjašnjenje u vezi duga Beograda na vodi gradu Beogradu od 11,8 milijardi dinara (na kraju 2020. godine) odnosno oko 100 miliona evra. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić objasnio je da ovo preduzeće Beogradu otplaćuje dug izgradnjom javne infrastrukture.

Što se tiče duga, Beograd na vodi gradu plaća kroz izgradnju javne infrastrukture, što znači da javna infrastruktura koja se gradi u okviru tog projekta prelazi u vlasništvo grada, a što su trgovi, parkovi, ulice, obala, škole, vrtići, pozorišta. Na taj način i po cenama grada se isplaćuje njihovo dugovanje za gradsko građevinsko zemljište“, rekao je Vesić posle sednice Skupštine grada u ponedeljak.

POVEZANE VESTI:

Gradu Beogradu duguju 670 miliona evra, najveći dužnik – Beograd na vodi

BIZNIS09. dec. 20214

Milićević o Beogradu na vodi: Dug mora da se plati, svaki dinar je važan

BIZNIS10. dec. 202116

Koliko je država dala za Beograd na vodi i ko je vlasnik – i dalje kriju odgovor

BIZNIS29. sep. 2020

„U ovom trenutku taj dug jeste veći, jer nije predat Savski trg koji Beograd na vodi radi. Kako se koji objekat javne namene preda, tako se taj dug oduzima i na kraju ćemo doći do nule. Sve što oni rade biće objekti javne infrastrukture koje bi inače grad gradio i plaćao iz svog budžeta“, kazao je zamenik gradonačelnika dodajući da to nije slučaj samo sa Beogradom na vodi, već da to može da dobije svaki investitor.

“To znači da šta god da gradite imate pravo da u vrednosti 60 odsto dugovanja uradite javnu infrastrukturu“, rekao je Vesić nakon sednice Skupštine grada Beograda.

Danas: Neki investitori ipak malo više jednaki od drugih

Ipak, nije baš da može svaki investitor da ima isti aranžman kao Beograd na vodi, piše „Danas“. Naime, u prošlogodišnjoj dopuni gradske odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta navodi se, kao što je rekao i Vesić, da “investitor ima pravo na umanjenje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta najviše do 60 odsto doprinosa obračunatog u postupku dobijanja građevinske dozvole…”

Ali u originalnoj odluci iz 2015. godine postoji i stavka po kojoj su neki ipak malo više jednaki od drugih.

“Investitoru koji realizuje projekat koji je od posebnog značaja za Republiku Srbiju ili Grad Beograd, odnosno projekat regulisan posebnim aktom (sporazum, memorandum, i dr.) gde se Republika Srbija ili Grad Beograd, pojavljuju kao jedan od potpisnika, iznos doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta može se umanjiti za troškove infrastrukturnog pripremanja i opremanja lokacije, kao i za vrednost zemljišta koje investitor ustupa Gradu Beogradu za izgradnju infrastrukturnih objekata, a najviše do ukupnog iznosa doprinosa”.

Isto tako, tzv. leks specijalis za projekat „Beograd na vodi“, usvojen 2015. godine u Skupštini Srbije, u Članu 16 nadovi da „jedinica lokalne samouprave svojom odlukom može propisati da se radovi na uređivanju građevinskog zemljišta, uključujući izgradnju površina javne namene, kao i izgradnju objekata javne namene u javnoj svojini koje realizuje investitor na osnovu ugovora, priznaju kao izmirenje ukupne obaveze na ime doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.“

Dakle bilo koji drugi investitor ima pravo na kompenzaciju do 60 odsto vrednosti doprinosa, a onaj od posebnog značaja, kao što je Beograd na vodi, do svih 100 odsto.TagoviBEOGRAD NA VODIDUGINFRASTRUKTURA

Vaš komentarhttps://comments.n1info.com/embed/stream?storyID=razjasnjen-dug-beograda-na-vodi-kompenzacija-kroz-izgradnju-infrastrukture&storyURL=https%3A%2F%2Frs.n1info.com%2Fbiznis%2Frazjasnjen-dug-beograda-na-vodi-kompenzacija-kroz-izgradnju-infrastrukture%2F&initialWidth=636&childId=coral_thread&parentTitle=Razja%C5%A1njen%20dug%20Beograda%20na%20vodi%2C%20kompenzacija%20izgradnjom%20javne%20infrastrukture&parentUrl=https%3A%2F%2Frs.n1info.com%2Fbiznis%2Frazjasnjen-dug-beograda-na-vodi-kompenzacija-kroz-izgradnju-infrastrukture%2F

NAJČITANIJE VESTI – BIZNIS

Vodič kroz ostavine (2. deo): Testament, nužni deo i nedostojnost naslednika

08:096

Rusija obustavila gas ka Nemačkoj, Peskov kaže – razlozi apsolutno komercijalni

21. dec. 202120

Telekom Srbija, Telekom, zgrada Telekoma, logo,

Arsić: Pogrešno investiranje gura Telekom u gubitak, organizacioni kolaps u EPS

13:1210