уторак, 23 априла, 2024
vesti online

Koliko stvarno ima mrtvih u Ukrajini?

Nemačka obaveštajna služba procenjuje da je u ratu u Ukrajini poginulo 50.000 ljudi (civila i vojnika), gotovo deset puta više nego što su zvanično saopštile vlasti u Kijevu, javljaju nemački mediji, pozivajući se na informaciju izvora iz nemačke obaveštajne službe koji je govorio za list “Frankfurter algemajne zontagscajtung”.

“Nemačke specijalne službe procenjuju da broj poginulih ukrajinskih vojnika i civila dostiže 50.000. To je oko 10 puta veći broj od zvaničnih podataka. Zvanični broj je očigledno suviše mali i nije verodostojan”, navodi list, citirajući pomenuti izvor.
Samo jedan dan pre nego objavljivanja vesti, ukrajinski predsednik saoštio je međunarodnoj zajednici potpuno drugačije podatke:

 

“Bilans žrtava među ukrajinskim vojnicima koji brane zemlju od agresora u ovom trenutku iznosi 1.432. Hiljade ljudi, 5.638, ubijeno je od aprila (2014), a broj žrtava među civilima svakodnevno raste”, rekao je Petro Porošenko na 51. Konferenciji o bezbednosti održanoj u subotu u Minhenu.
Kako se saznaje, ukrajinska vojska je pretrpela najveće gubitke od početka sukoba u proleće prošle godine. Prema rečima predstavnika donjecke milicije Edvarda Basurina, u roku od tri nedelje nakon obnavljanja ofanzive poginulo je 1.569 vojnika.
Ukrajinske snage su u veoma teškoj situaciji. Oko 8.000 ukrajinskih vojnika opkoljeno je u blizini sela Debaljtseva u Donjeckom basenu.  (BLIC)