петак, 19 априла, 2024
vesti online

Ko su dobitnici a ko gubitnici od pada cena nafte?

Obični ljudi mogu zadovoljno trljati ruke na vesti o padu cene nafte na globalnom tržištu, ali najveći dobitnici su veliki potrošaci poput privreda SAD, Evropske unije, Kine i Japana, dok su među gubitnicima izvoznici poput Rusije, Venecuele i Nigerije.

Cena nafte od oko 60 dolara je duplo manja nego što je bila u junušto zadaje velike brige izvoznicima tog energenta. Ruska valuta jestrmoglavo pala od leta, dok investitori brinu da bi Venecuela moglada bankrotira. Kad je reč o ukupnoj svetskoj privredi, da li će pad cena nafteštetiti ili koristiti, zavisi od toga koliko će još cena padati,koliko dugo će biti niska, ali i da li će doći do nemira i prevratakoji bi mogli prekinuti trgovinu ili oterati investitore.

Vrednost obveznica državnih naftnih kompanija i država u razvoju supale. Recesija koja će verovatno pogoditi Rusiju sledeće godine ćeotežati oporavak privreda u evropskim državama. S druge strane,američki berzanski indeksi su na rekordno visokim vrednostima, čemusu doprineli i najmanja nezaposlenost i najveći rast zarada od velikerecesije koja je počela 2008. godine. Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog krize u Ukrajini već suuticale na rublju, a pad cena nafte je dodatno ubrzao gubitakvrednosti ruske valute.   (Danas)