VERBALNI dueli Vašingtona i Moskve praćeni su pojačanim američkim i ruskim vojnim „bildovanjem“ u Siriji. Dok SAD, Kanada, Turska i zalivske zemlje iz vazduha napadaju položaje džihadista Islamske države u Siriji, a Francuska se izviđačkim letovima priprema za prve udare, Rusija u blizini grada Latakije pozicionira sedam tenkova T-90 i artiljeriju. Na aerodromu je i oko 200 ruskih vojnika za koje Moskva tvrdi da samo pružaju tehničku obuku Sirijcima.

Moskva i Vašington ne spore se oko akcija protiv Islamske države, već oko uloge sirijskog režima u toj borbi. U trećem telefonskom pozivu za 10 dana američkog državnog sekretara Džona Kerija ruskom kolegi Sergeju Lavrovu, američki šef diplomatije je Moskvi stavio do znanja da bi nastavljena podrška Kremlja predsedniku Asadu mogla da pogorša i produži konflikt, i podrije „zajednički cilj u borbi protiv ekstremizma“. Lavrov ističe potrebu stvaranja ujedinjenog fronta borbe protiv terorističkih grupa u Siriji, ali samo uz uključenje vlasti u Damasku.

Bela kuća saopštava da bi SAD volele da vide konstruktivno angažovanje Rusije sa međunarodnom koalicijom protiv ID u Siriji, pre nego da Moskva pojačava vojno prisustvo u toj zemlji. Vašington upozorava da Asad nema nikakvu ulogu u operacijama koalicionih snaga protiv ekstremista. Obamina administracija je kategorična da Asad mora da ode s vlasti.

S druge strane, predsednik ruske Državne dume Sergej Nariškin procenjuje da SAD namerno destabilizuju situaciju na Bliskom istoku kako bi talasi izbeglica preplavili Evropu:

-Svima je jasno da su SAD ideolog intervencija… Nisam pristalica teorija zavera, ali se nameće pitanje da li je baš Evropa cilj onih koji manijakalnom upornošću poslednjih godina destabilizuju situaciju u zemljama severne Afrike i Bliskog istoka – rekao je on. – Neko je sigurno predložio i znao da će se reke izbeglica, tih nesrećnih i ugroženih (Novosti)