Sjedinjene države su na pragu da izgube jednu od svojih najvećih stalnih vojnih baza u Africi, koja predstavlja dom za 4.000 američkih vojnika — u Republici Džibuti, maloj državi na istoku tog kontinenta.

Vlada ove male afričke države spremna je da „ugosti“ kontigent od 10.000 kineskih vojnika.

„Saopštenje, koje je izdato samo dan pošto je američki državni sekretar Džon Keri posetio Džibuti u maju, duboko je zabrinulo Amerikance, s obzirom da se radi o velikom paketu kineskih investicija, a o čijem značaju i novim prijateljima iz Azije, otvoreno govori i predsednik te države Omar Gele“, primećuje novinar iz Eritreje Tomas Mauntajn.

I zaista, kao prilično stabilna država, pozicionirana između Jemena i Somalije, Džibuti igra važnu stratešku ulogu za SAD. Pritom zemlja ima strateški važan položaj blizu najvažnijih svetskih pomorsko-trgovačkih puteva i arapskih ležišta nafte.

Američka vojna baza Kamp Lemonijer u Džibutiju koristi se za tajne operacije, uključujući i borbu protiv terorizma u Jemenu, Somaliji, ali i duž cele Afrike.

Luku u Džibutiju, u borbi protiv pirata iz susedne Somalije, koriste evropske, ali i druge mornarice, uključujući i kinesku. U ovoj afričkoj državi svoje vojne baze takođe imaju i Japan i Francuska.

U svom članku „Amerika protiv Kine u Džibutiju“, Mauntajn kaže da Pentagon plaća Džibutiju skoro 63 miliona dolara godišnje za korišćenje Kampa Lemonijer, a vojna baza je takođe i jedna od najvećih baza na svetu za bespilotne letelice.

Nasuprot tome, Peking je spreman da ponudi Džibutiju mnogo više.

„Kina trenutno završava projekat izgradnje pruge od Adis Abebe, prestonice Etiopije, do Džibutija, vredne tri milijarde dolara. Peking takođe ulaže 400 miliona dolara u modernizaciju manjih luka u toj državi“, naglašava novinar.

Nepotrebno je reći koliko je zastrašujuće za Pentagon i američko zakonodavstvo formiranje kineske vojne baze u kojoj može da bude stacionirano 10.000 ljudi. To je i dovelo do debate o „kršenju ljudskih prava“ u maloj afričkoj državi.

„Zato se nemojte iznenaditi ako se jednog jutra probudite i shvatite da je ’u ime demokratije‘ došlo do vojnog udara u Džibutiju“, ironično zaključuje Mauntajn. (Novosti)