петак, 19 априла, 2024
vesti online

Кале – Кршевица – Бујановац

Kale (lokalitet)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Kale je arheološko nalazište iz IV veka p. n. e. koje se nalazi na planini Rujan, [1] kod sela Krševice, nedaleko od Bujanovca i predstavlja najstarije urbano naselje na tlu Republike Srbije. Kale se izdvaja kao najsevernije naselje gde su otkriveni ostaci grčke civilizacije i najjužnije nalazište sa tragovima keltske kulture i latenskim materijalom. Neki naučnici smatraju da je možda reč o antičkom gradu Damastionu, koji se pominje u Strabonovoj „Geografiji“, ali do sada nije preciznije lociran. Veruje se da je ovo urbano naselje doživelo procvat u vreme Filipa Makedonskog i Aleksandra Velikog. Lokalitet je vrlo bogat nalazima, naročito grnčarijom. Najveća količina materijala koji je pronađen pripada lokalnoj grnčariji rađenoj po grčkim uzorima. Pored amfora, pronađeni su i kantarosi koji predstavljaju posude od gline premazane crnom bojom i ukrašene figurama i ornamentima. Sastavni deo pribora za vino bili su i krateri koji su služili za mešanje vode i vina, zatim cediljke i ojnohoe. Na istom lokalitetu takođe su pronađeni nalazi iz bronzanog i starijeg gvozdenog doba.[2]Za gašenje Krševice se vezuje keltska invazija na Makedoniju i Grčku koja se završava porazom kod Delfa 279.godine pre nove ere.

Lokalitet Kale je istraživan u periodu od 2001. do 2011. godine, istraženo je oko 6% nekadašnjeg grada, a zatim su istraživanja smanjena zbog nedostatka novca.[3]

Izvori[uredi]

Literatura[uredi]

  • Vranić I. 2012. Veze centralnog Balkana i Egeje u IV i III veku pre n.e.: primer lokaliteta „Kale u Krševici. Beograd, Filozofski fakultet.
  • Popović P. 2012. Central Balcan between the Greek and Celtic world: Case study Kale Krševica, Homage to Milutin Garašanin. Beograd.
  • Popović P. 2012. Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta : Kale Krševica. Beograd, Narodni muzej.

Spoljašnje veze[uredi]