петак, 19 априла, 2024
vesti online

Kako je raskrinkana kineska CRVENA ARISTOKRATIJA

Afera „Panamski papiri“ na površinu je izbacila podatke o osam članova elite Komunističke partije Kine, čiji su srodnici koristili uslege spornih ofšor kompanija, piše „Gardijan“. Najistaknutiji među njima su svakako Jasmin Li, unuka Đija Kinglina, nekada četvrtog najmoćnijeg političara u Kini, zet kineskog predsednika Sija Đinpinga, a spominje se i sestrić Žanga Gao Lija, istaknutog člana Komunističke partije.

Svi oni su bili vlasnici ofšor kompanija koje se sumnjiče za „mutno poslovanje“, piše britanski list. Kina je još u ponedeljak blokirala sve internet članke o „Panamskim papirima“, kako bi sprečila širenje glasina o umešanosti tamošnjih lidera.

„Gardijan“ spominje i umešanost bivšeg potpredsednika Ženga Kinhoga, čiji je brat vlasnik jedne od kompanija, kao i sina bivšeg člana kineskog Politbiroa Tjan Đijuna.

KORUPCIJA EPSKIH RAZMERA I komunisti kradu, ali na veliko

Kineski predsednik Si Đinping ušao je u borbu „prsa u prsa“ sa korumpiranim članovima svoje vlade, čime na pravi način ispunjava obećanja koja je dao svom narodu. Izjavio je da će „lovititigrove i muve“, aludirajući da će ruka zakona stići sve, i one na marginama i visoke zvaničnike ogrezle u korupciji. Za Đinpinga nema nedodirljivih. Ovo su neki od najkorumpiranijih zvaničnika Komunističke partije koji su izvedeni pred lice pravde. (Blic)
Indirektne optužbe na račun Đinpinga