Foto: EPA-EFE JIM HOLLANDER POOL

Svega 24 sata od objave Trampa, i Damask i Rijad iskusili su raketne napade. Vojni analitičari upozoravaju da bi napuštanjem sporazuma SAD mogle da izoluju Teheran u trenutku kada je upleten u brojne konflikte.

Izrael je pogodio gotove sve iranske infrastrukture u Siriji, tvrde vojni izvori. Najžešći izraelski napad od 1973, usledio je kao odgovor na raketne napade na njihove trupe u okupiranoj Golanskoj visoravni za šta krive Iran. Navodne iranske rakete nešto nakon ponoći između srede i četvrtka i žestok odgovor protivničke strane smatraju se najozbiljnijim sukobom između dva neprijatelja koji već dugo jedni drugima prete ratom. Ako se potvrdi, biće ovo prvi put da je Iran ispalio rakete direktno na izraelske snage u sukobu koji tinja godinama i odvija se preko libanske grupe Hezbolah. Vojni analitičari ocenjuju da je ovaj izraelski odgovor bio najznačajniji udar u Siriji od 1973. i Jomkipurskog rata. Usledio je nakon višemesečnog rata iz senke u kojem je Izrael optuživan za učestale udare u Siriji. Izraelski vojni izvori kažu da je pogođeno nekoliko meta među kojima i skladište oružja, logističke pozicije i obaveštajni centri koje koriste iranske snage.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman kazao je na konferenciji da su vojne snage njegove zemlje pogodile gotovo svu iransku infrastrukturu u Siriji. „Trebalo bi da imaju na umu reči – ako kiša padne kod nas i tamo će sipati. Nadam se da smo završili ovu epizodu i da su svi razumeli“. Kako je kazao, Izrael ne želi eskalaciju sukoba ali neće nikome dozvoliti da ih napada, niti da podiže infrastrukturu kako bi ih kasnije napadali. Liberman je naglasio da je Iran pokušao da postavi antiraketne sisteme blizu izraelske granice. Izraelska vojska potvrdila je da su u širem napadu pogođeni štab iranskih Kuds snaga i vojni kompleksi na jugu, severu i istoku Damaska, uključujući i skladišta municije na međunarodnom aerodromu kod glavnog grada.

Osmatračnica i vojna mesta blizu Golanske visoravni takođe su pogođeni, dok su sirijske vazdušne snage angažovale svoje protivraketne baterije ne bi li presretali izraelske rakete. Tviter nalog izraelske vojske na arapskom jeziku prenosi da je napad uperen na iranske mete u Siriji upozoravajući Damask da ne interveniše. Sirijski glavni grad potresle su eksplozije dok su avioni nadletali područje u osvit zore. Izrael je, kako tvrde, ispalio 20 raketa na iranske pozicije u Siriji.

Iran važi za najvećeg izraelskog neprijatelja a neretki su pozivi iz Teherana da se okonča postojanje jevrejske države. Iran je ključni saveznik sirijskog predsednika i imaju raspoređeno nekoliko stotina vojnika u Siriji. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ranije je upozorio da Izrael pre ili kasnije može da uđe u rat sa Iranom kako bi zaustavio njihove napade. Takođe, Netanjahu je bio jedan od malobrojnih svetskih lidera koji je ubeđivao Trampa da okonča američko učešće u nuklearnom sporazumu sa Iranom.

Dve balističke rakete ispaljene su i na saudijsku prestonicu Rijad u sredu, navele su koalicione snage koje se bore protiv pobunjenika u susednom Jemenu. Saudijska vazdušna odbrana „presrela“ je jednu raketu dok se druga obrušila u pustinjsku oblast južno od Rijada, saopštio je portparol koalicije Turki al Maliki. Rakete su nesumnjivo ispaljene na grad sa namerom da pogode naseljene oblasti, dodao je on. Maliki je okrivio „miliciju i teroriste, vazale Irana, koji pokušavaju da prete bezbednosti Saudijske Arabije, regiona i sveta“. (DANAS)